x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul rus de Externe merge în China pentru a discuta despre situaţia din Ucraina

Ministrul rus de Externe merge în China pentru a discuta despre situaţia din Ucraina

de Agerpres    |    13 Apr 2014   •   16:27
Ministrul rus de Externe merge în China pentru a discuta despre situaţia din Ucraina
Sursa foto: SERGEI CHIRIKOV/EPA

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va efectua marţi o vizită la Beijing pe parcursul căreia va discuta, printre altele, despre situaţia din Ucraina, a anunţat duminică diplomaţia rusă, preluată de France Presse.

Ministrul rus se va întâlni cu omologul său chinez Wang Yi şi cu preşedintele Xi Jinping. 'Unul dintre obiectivele principale ale vizitei este de a pregăti o vizită viitoare, prevăzută pentru acest an, a preşedintelui rus Vladimir Putin în China', se precizează în comunicat.

'O atenţie specială va fi acordată situaţiei din Ucraina', conform aceleiaşi surse. 'În abordarea sa, China are o poziţie echilibrată şi obiectivă, dând dovadă de o înţelegere a ansamblului de factori, inclusiv istorici, ce au condus la noile realităţi din regiune', a precizat diplomaţia rusă.

Guvernul ucrainean proeuropean se confruntă cu insurecţii armate proruse în est, suscitând temeri privind integritatea teritorială a ţării. Americanii şi ucrainenii acuză Moscova, care, potrivit NATO, a comasat până la 40.000 de militari la frontieră, că orchestrează acţiunea de protest. În ceea ce o priveşte, Rusia dezminte orice responsabilitate în aceste tulburări.

Preşedintele Vladimir Putin a mărit miza acestei crize - cea mai gravă dintre Est şi Vest de la sfârşitul 'Războiului Rece' - săptămâna trecută, după ce a avertizat că aceasta ar putea afecta livrările de gaze naturale către Europa. În acest context de temeri legate de un nou eventual 'război al gazului', Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni negocierile cu China, cu care gigantul rus Gazprom negociază de mai mulţi ani un contract care să îi ofere pentru prima oară acces la uriaşa piaţa chineză.

×
Subiecte în articol: serghei lavrov criza ucraina China