x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Croaţia intenţionează să ridice un gard la graniţa cu Serbia, pentru a opri afluxul de refugiaţi

Croaţia intenţionează să ridice un gard la graniţa cu Serbia, pentru a opri afluxul de refugiaţi

20 Oct 2015   •   15:32
Croaţia intenţionează să ridice un gard la graniţa cu Serbia, pentru a opri afluxul de refugiaţi
Sursa foto: FOTO: MTI

Croaţia examinează posibilitatea ridicării unui gard la graniţa cu Serbia pentru a stopa şi controla afluxul de refugiaţi, dar va recurge la această măsură doar ca o ultimă soluţie, a declarat marţi şefa diplomaţiei croate, Vensa Pusic, confirmând astfel relatări din presa locală, transmite agenţia EFE.

Potrivit cotidianului Jutarnji list, un reprezentant al guvernului de la Zagreb, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a declarat că un eventual gard ar putea fi construit într-un termen de două sau trei săptămâni, iar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă va fi necesară impunerea unei 'reduceri drastice' a afluxului de imigranţi către Europa Occidentală.

'Dacă Slovenia şi Austria vor reduce semnificativ afluxul de migranţi, atunci şi noi la rândul nostru nu vom putea face altceva decât să limităm numărul celor care sosesc din Serbia', a indicat sursa citată, referindu-se la efectul de domino pe care l-ar avea o astfel de hotărâre luată de ţările aflate pe traseul preferat de aceşti imigranţi, cei mai mulţi dorind să ajungă în Germania.

'Dacă Germania îşi închide graniţele, vor trebui închise (celelalte graniţe) una după alta, pe tot traseul', iar 'într-o asemenea eventualitate, construcţia gardului ar dura câteva săptămâni, din cauza obstacolelor naturale, cum ar fi terenurile mlăştinoase', a precizat oficialul croat, care a admis însă că o astfel de măsură ar putea conduce la blocarea unui număr foarte mare de imigranţi pe teritoriul Serbiei, unde situaţia ar putea scăpa de sub control.

El a amintit că şi şeful executivului de la Zagreb, Zoran Milanovic, a reafirmat marţi că nu va accepta ca teritoriul Croaţiei să devină un 'hotspot' pentru refugiaţi, aluzie la centrele de primire şi înregistrare a solicitanţilor de azil.

Anterior, preşedinta Kolinda Grabar-Kitarovic şi opoziţia conservatoare au sugerat construcţia unui gard la frontiera sârbă - ameninţând chiar că vor începe ridicarea lui fără acordul guvernului social-democrat - după modelul practicat de Ungaria, care şi-a închis graniţa cu Serbia pe 15 septembrie şi cea cu Croaţia pe 17 octombrie, făcând practic imposibilă trecerea imigranţilor.

Prin urmare, presiunea migratorie s-a mutat în direcţia Croaţiei şi Sloveniei, autorităţile acesteia din urmă anunţând că nu pot asigura trecerea a mai mult de 2.500 de imigranţi pe zi, în timp ce fluxul zilnic este cuprins între 5.000 şi 10.000. Guvernul de la Ljubljana a anunţat că luni au intrat în ţară peste 8.000 de imigranţi veniţi dinspre Croaţia, dintre care numai 2.000 şi-au putut continua călătoria spre Austria, ţară ce pare să limiteze la rândul ei intrările imigranţilor, iar la graniţele sârbo-croată şi croato-slovenă mii de imigranţi aşteaptă să-şi continue călătoria către vestul Europei.

Într-o declaraţie acordată televiziunii N1, şefa diplomaţiei croate, Vensa Pusic, a confirmat posibilitatea ridicării unui gard la graniţa cu Serbia, dar a insistat că guvernul de la Zagreb nu doreşte ca acest lucru să se întâmple.

Întrebată despre decizia autorităţilor slovene de a trimite armata la graniţă pentru a controla fluxul de imigranţi, ea a apreciat că această decizie nu este de natură să afecteze relaţiile dintre Zagreb şi Ljubljana. 'Problema trebuie să o rezolvăm împreună. Acuzaţiile reciproce şi pasarea problemelor de la unii la alţii nu vor rezolva nimic. Dacă din Grecia pleacă 10.000 de persoane, ele vor trece pe aici. Nimeni nu doreşte să rămână în Croaţia, nici în Slovenia, nici în Ungaria, toţi vor să meargă în Austria sau Germania', a subliniat şefa diplomaţiei croate. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gard croatia