x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “CROAZIERĂ” CU DUBA / Armator elen răpit la Atena

“CROAZIERĂ” CU DUBA / Armator elen răpit la Atena

de Mihaela Matachita    |    13 Ian 2009   •   00:00

Unul dintre cei mai mari armatori greci în domeniul feriboturilor, Pericles Panagopoulos (foto), a fost răpit ieri-dimineaţă în apropierea locuinţei, alimentând temerile cu privire la un nou val de terorism intern.



Trei necunoscuţi înarmaţi l-au răpit pe armator şi pe şoferul acestuia, după ce au blocat maşina în care se aflau cei doi la Kavouri, o suburbie rezidenţială a capitalei Atena, a relatat poliţia greacă citată de AFP. Apoi, i-au dus într-o altă maşină şi l-au eliberat pe şofer la Koropi, situat la aproape 5 kilometri de aeroportul internaţional din Atena. Ulterior, duba a fost găsită la 150 de kilometri de locul răpirii. În maşina abandonată se afla şoferul încătuşat. Times Online relata că şoferul ar fi anunţat poliţia. Dar, potrivit AFP, un muncitor constructor, martor la răpire, i-ar fi alertat pe poliţişti. La trei ore de la răpire nu se ceruse nici o răscumpărare.

UN VIZIONAR
Panagopoulos, la vârsta de 70 de ani, are o stare precară de sănătate. El a înfiinţat cea mai mare companie greacă de feriboturi, Attica, pe care a revândut-o grupului de investiţii MIG cu capital grec şi din Emirate. BBC îl descrie drept un “vizionar în domeniul navigaţiei”. În 1990 a vândut o companie de linie pentru 330 de milioane de dolari, după care a făcut avere punând bazele companiei Superfast Ferries. De numele lui Panagopoulos este legată şi compania Blue Star Ferries, armatorul mai deţinând acţiuni la Minoan Lines. Are un fiu, Alexandros.

Incidentul a făcut să renască temerile faţă de terorismul intern. Este prima oară când un mare armator este răpit din 1996, când Yannis Peratikos, proprietar de vas, a fost împuşcat de grupul terorist 17 Noiembrie, eradicat în 2002. Acum, Lupta Revoluţionară vrea să îi ia locul. Dar, în ultimul timp, infractorii din Grecia s-au profilat pe răpiri. În 2008, a fost răpit magnatul Giorgios Mylonas, familia plătind 12 milioane de euro pentru a-l elibera.

×
Subiecte în articol: externe