x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crucea Roşie: Medici militari, implicaţi în practicile de tortură ale CIA

Crucea Roşie: Medici militari, implicaţi în practicile de tortură ale CIA

07 Apr 2009   •   00:00
Crucea Roşie: Medici militari, implicaţi în practicile de tortură ale CIA

Medicii militari ce au supervizat interogatoriile suspecţilor de terorism din închisorile secrete ale CIA se fac vinovaţi de încălcări grave ale eticii medicale şi, în unele cazuri, au participat la torturarea deţinuţilor, a conchis Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, într-un raport confidenţial ce califică programul CIA ca fiind 'inuman', notează cotidianul american The Washinton Post, citat de Agerpres.

Personalul medical s-a ocupat de supraveghere şi a participat chiar direct atunci când persoane suspectate de a face parte din reţeaua teroristă Al Qaida erau bătute, private de mâncare, expuse unor temperaturi extreme şi procedeului waterboarding /în care subiectul este imbolizat şi îi este turnată apă peste faţă pentru a simula înecarea/, se explica în raportul din 2007 a cărui copie a fost publicată luni pe web site-ul New York Review of Books. În raport era citat un oficial din domeniul medical care i-ar fi spus unui deţinut: 'Am grijă de corpul tău doar pentru că avem nevoie de tine ca să ne furnizezi informaţii'.

Noi detalii cu privire la presupusele practici de interogare de care a fost acuzată CIA au fost prezentate în documentul de 43 de pagini redactat de oficialii CICR, cărora li s-a acordat un acces fără precedent la 'deţinuţii de mare valoare' ai CIA, la finele anului 2006. În vreme ce unele pasaje din raport s-au scurs către presă anterior, documentul integral a fost făcut public pentru prima oară de autor, Mark Danner, profesor de jurnalism, pe site-ul New York Review of Books.

Raportul confidenţial dezvăluie felul în care CIA a tratat deţinuţii aflaţi în închisorile secrete de peste hotare, reţinuţi vreme de peste patru ani şi care au fost supuşi unor 'tehnici de interogare intensă' - după cum au fost ele descrise de Agenţie. În afara metodelor despre care s-a vorbit deja, precum waterboarding, raportul aduce în discuţie faptul că unii dintre deţinuţi au fost forţaţi să stea în picioare timp de zile întregi, în poziţii deosebit de dureroase, cu mâinile încătuşate deasupra capului. Unul dintre prizonieri a relatat că a fost ţinut astfel timp de 'două, trei luni, iar după fiecare şapte săptămâni de stat în picioare urmau câte două zile în care puteam sta jos'.

Pe lângă metodele coercitive - despre care CICR spune că 'au ajuns până la tortură' şi la violarea principiilor SUA şi ale tratatelor internaţionale -, raportul menţionează că deţinuţii erau ameninţaţi în mod constant cu o continuare a violenţelor faţă de ei şi de familiile lor. Nouă din cei 14 deţinuţi - suspecţi Al Qaida ce au fost mutaţi în baza de la Guantanamo - care au dat declaraţii pentru raport au afirmat că au fost ameninţaţi cu 'şocuri electrice, infectarea cu HIV, sodomie şi... a fi aduşi până în pragul morţii'.

Raportul CICR a fost realizat în baza declaraţiilor individuale obţinute de anchetatorii Crucii Roşii; deţinuţii au fost ţinuţi în izolare înainte de a fi intervievaţi, precizează documentul. Oficialii CIA au confirmat că trei dintre respectivii prizonieri au fost supuşi procedurii waterboarding. Un purtător de cuvânt al CICR a confirmat autenticitatea documentului şi a declarat că 'regretă faptul că un raport ce ar fi trebuit să fie confidenţial a fost făcut public'.

CIA a refuzat luni să comenteze pe marginea raportului, invocând chiar politica Crucii Roşii de păstrare a confidenţialităţii rapoartelor sale. Însă purtătorul de cuvânt Mark Mansfield a notat că agenţia a pus de mult timp capăt controversatului program de interogare.

'Directorul Leon Panetta a luat o serie de măsuri decisive pentru a asigura faptul că CIA respectă ordinele preşedintelui. Acest lucru presupune ca CIA să nu mai folosească tehnici de interogare ce nu sunt prezente în Manualul Armatei de Teren', a declarat purtătorul de cuvânt. El a subliniat că Panetta a declarat în mod repetat că 'niciunul dintre cei care au desfăşurat aceste activităţi în baza indicaţiilor legale date la momentul respectiv de Ministerul Justiţiei nu ar trebui investigat, cu atât mai puţin pedepsit'.

În baza declaraţiilor celor 14 deţinuţi membri ai Al Qaida, personalul medical ce lucra în 2006 pentru CIA a monitorizat prizonierii în timpul aplicării waterboarding-ului, aparent pentru a fi asigurat faptul că ei nu se vor îneca. De asemenea, ei au fost prezenţi şi atunci când gardienii închideau prizonierii în cutii, când îi legau cu cătuşe de tavan, când în ţineau în celule îngheţate sau când îi izbeau în mod repetat de pereţii încăperilor - a concluzionat raportul, citat şi de International Herald Tribune /IHT/.

Facilitarea unor asemenea practici, pe care Crucea Roşie le-a calificat drept tortură, reprezintă o încălcare a codului etic medical chiar dacă intenţia personalului medical a fost cea de a împiedica moartea sau rănirea permanentă a deţinuţilor, s-a mai precizat în raport, citat de IHT. Potrivit rezultatelor cercetării în acest sens, rolul profesioniştilor din domeniul medical nu a fost cel de a proteja prizonierii, ci de a-i ajuta pe cei care desfăşurau interogatoriile, personalul medical 'tolerând şi participând la aplicarea metodelor dăunătoare de interogare'.

În unele situaţii, potrivit relatărilor făcute de către deţinuţi, personalul medical 'le dădea anchetatorilor indicaţia de a continua, a schimba strategia sau a opri un anumit tip' de tortură. Raportul nu menţionează dacă personalul medical din unităţile CIA consta în medici sau avea alte calificări în domeniu. Potrivit altor surse, existau şi psihologi care contribuiau la crearea şi desfăşurarea programului CIA pentru interogatorii; în unele momente se implicau şi doctori, precum şi asistenţii acestora.

În vreme ce purtătorul de cuvânt al CIA, Mark Mansfield, a menţionat că preşedintele Obama a interzis folosirea tehnicilor de interogare ce nu sunt prezentate în Manualul Armatei de Teren, metodele de interogare folosite de CIA în trecut au fost declarate legale de către Ministerul Justiţiei sub preşedintele George W. Bush.

În raportul său, Crucea Roşie a condamnat programul de detenţie al CIA nu doar din cauza folosirii torturii şi a altor tratamente crude, ci şi pentru detenţia prizonierilor fără a fi anunţate guvernele ţărilor de provenienţă sau familiile.

În acelaşi timp, raportul a oferit detalii cu privire la eşecul administraţiei Bush în a coopera pentru investigaţiile Crucii Roşii legate de programele americane de detenţie. O serie de anchete şi rapoarte realizate de organizaţie începând cu anul 2002 nu a primit niciun fel de răspuns din partea oficialilor americani, se consemna în raportul făcut public luni, în pofida faptului că Statele Unite au lansat un mesaj diplomatic prin care abordau tema unora dintre aceste anchete, în anul 2005, încheie IHT. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe raportul medical interogare