x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CSI s-a nascut moarta

CSI s-a nascut moarta

30 Mar 2005   •   00:00

Creata pentru prevenirea destramarii subite si violente a URSS, Comunitatea Statelor Independente si-a pierdut consistenta si motivatia. Destramarea ei este o chestiune de timp.

  • de ANCA ALDEA
  • SITUATIE. Revolutiile din Georgia, Ucraina si Kirgizstan grabesc prabusirea CSI
    In urma cu 14 ani, 12 republici ex-sovietice au convenit sa pastreze mecanismele politice si economice ale muribundului imperiu sovietic, zguduit de revolutiile de catifea, si s-au constituit in CSI. Treptat, unii membri au inceput sa respinga tutela Moscovei. In trei republici ex-sovietice - Georgia, Ucraina si Kirgizstan - au avut loc revolutii "in culori", care i-au detronat pe georgianul Eduard Sevardnadze, in 2003, pe ucraineanul Leonid Kucima, in 2004, si pe kirgizul Askar Akaiev, in 2005.

    Si Republica Moldova a ales sa intoarca spatele Moscovei, principalul finantator al CSI, potrivit ziarului rus Vremia Novostei. Caci Chisinaul cauta sa se apropie tot mai mult de Europa, care ii ofera sansa de a visa la statutul de membru al UE.

    In randul celor 12 membri ai CSI, exista doua republici - Armenia si Azerbaidjan - care se afla, din 1991, intr-un conflict in care ambele parti revendica regiunea de granita Nagorno-Karabah.

    UN GRUP DE DISCUTII. Deja circula zvonul ca aceasta Comunitate a Statelor Independente a inceput sa se deterioreze. "CSI a intrat in cea mai critica perioada din istoria sa... Nici nu stiu in ce s-a transformat", a recunoscut recent presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, care s-a intalnit ieri cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Nici seful Kremlinului nu are cuvinte de lauda la adresa comunitatii. "CSI nu a fost creata pentru a ingadui un divort amiabil intre republicile sovietice si nu a avut niciodata supersarcini economice", a declarat presedintele rus, saptamana trecuta, postului de radio Erevan. De altfel, tot Putin este cel care vorbeste despre scopul destinat CSI: "Un club util pentru schimbarea de informatii, pentru studierea chestiunilor politice si umanitare".

    Intr-o analiza a AFP se arata ca daca CSI va supravietui, ea va fi goala pe dinauntru. Moscova are toate atuurile sa-si reorienteze resursele, banii si fortele in "relatii mai folositoare", scrie Vremia Novostei, citat de AFP. Nu degeaba in urma cu trei zile, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrorv, a inaugurat un nou centru economic pentru "integrare". La inaugurare, el a afirmat ca eforturile trebuie indreptate spre acorduri semnate de doua parti - Uniunea Rusia-Belarus, de patru parti - Spatiul economic, acord semnat de Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan, precum si de sase parti - Tratatul de securitate colectiva, acord semnat de Tadjikistan, Kirgizstan, Kazahstan, Armenia, Belarus si Rusia

    UN ATU PENTRU ROMANIA?
    Romania si Ucraina, care considera CSI o zona a intereselor lor geopolitice, utilizeaza aici, extrem de activ, instrumente politice, scrie, intr-un comentariu, preluat din presa moscovita, Agentia Rusia la zi. "Tarile baltice sunt pentru revizuirea urmarilor celui de-al doilea razboi mondial. Iar jocul de pe teritoriul moldav ii convine de minune Romaniei, care nu intreprinde nici un pas fara protectori puternici." La sfarsitul anilor ’90, Romania s-a ocupat activ de cooperarea cu diaspora, inclusiv cea din Rusia, intelegand prin aceasta moldovenii care traiesc aici. "Pentru a beneficia de atentia asociatiilor de profil, era suficient sa refuzi nationalitatea moldoveneasca si sa sustii ideea unirii Moldovei cu Romania." Pana la 10% din cetatenii moldoveni sunt pentru unirea cu Romania. Din populatia totala a republicii, romanii reprezinta aproape 7%, dar numarul lor creste. "In spatele factorului romanesc se afla, de fapt, interesele marilor puteri. Un presedinte al Moldovei, oricat de apropiat ar fi de Rusia, nu poate sa le ignore", adauga Rusia la zi.
    ×
    Subiecte în articol: externe