x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Romilor în Spania

Cum a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Romilor în Spania

de Elena Boholt    |    09 Apr 2008   •   00:00
Cum a fost sărbătorită Ziua Internaţională a Romilor în Spania

Pe un drum care pare că merge spre nicăieri, situat într-un câmp, dinspre Burriana, spre Marea Mediterană, se află o grădină imensă de zarzavaturi, îngrijită de câteva sute de romi. Acolo a fost locul unde marţi seara s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Romilor. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanţii din Spania ai Asociaţiei Romilor.



Într-o grădină de zarzavaturi, romii care au ajuns pe coasta iberică şi-au revendicat drepturile

Pe un drum care pare că merge spre nicăieri, situat într-un câmp, dinspre Burriana, spre Marea Mediterană, se află o grădină imensă de zarzavaturi, îngrijită de câteva sute de romi. Acolo a fost locul unde marţi seara s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Romilor. Evenimentul a fost organizat de către reprezentanţii din Spania ai Asociaţiei Romilor.


"Îmi cer scuze pentru vreme”

"Îmi cer scuze pentru vreme” (n.r. – bătea vântul puternic), au fost primele cuvinte ale Ochiţei Păun, preşedinta Asociaţiei Romilor. Îmbrăcată într-un costum portocaliu şi cu o fundă tricoloră în piept, Ochiţa s-a urcat pe o mică scenă improvizată în grădina de zarzavaturi şi, înainte să îşi înceapă discursul, cu emoţie în glas, a mulţumit autorităţilor prezente. Alături de primarul localităţii Burriana a fost şi consulul României din Castellon, directorul Biroului de Reprezentare a Consiliului Judeţean Dâmboviţa din Castellon, câţiva membrii ai ADIM – din Valencia (Asociaţia în Sprijinul Imigranţilor şi a Persoanelor cu Deficienţe), dar şi câţiva ofiţeri de la Guardia Civil.


Miros de sarmale amestecat cu briza Mediteranei

Grătarele sfârâiau, iar mirosul de sarmale calde te făceau să crezi că pentru câteva clipe te afli pe meleaguri româneşti. În schimb, cum ridicai privirea, vântul cald uscat al Mediteranei, care bătea puternic şi soarele dogoritor te făceau să îţi aduci aminte unde te afli. Imensa gradină de zarzavaturi este de fapt situată în mijlocul unor nesfârşite livezi de portorcali. Este grădina unui spaniol, care a închiriat-o romilor. Surprinzător, aici Ochiţa a reuşit să facă o mică oază de verdeaţă care să asigure hrana zilnică a sute de persoane.


Paradisul din livada uscată de portocali

 "În 2006, am închiriat gradina asta care are 26.000 de mp, cu 600 de euro pe an. Era o livadă uscată de portocali. Am strâns aici vreo 260 de persoane şi romi şi români care stăteau în Burriana şi nu aveau de muncă. Împreună am început să aranjăm grădina şi să cultivăm cartofi, roşii, ardei, ceapă... Zarzavaturi pe care le mâncam noi, iar ce era în plus, vindeam. Cu banii ne cumpăram pâine şi carne. Majoritatea romilor locuiau în nişte case părăsite, din livezile astea. A venit poliţia să vadă ce-i cu ei acolo, că nu munceau, dar nici nu furau. Când a văzut ce am făcut, a început să facă acte la toţi care stăteau aici”, ne-a povestit Ochiţa Păun. Preşedinta asociaţiei a mai spus că livada a închiriat-o de la Alejandro Herera, iar când acesta a văzut cum a fost transformată livada părăsită, nu a mai vrut să ia nici un euro pe chirie. Ba mai mult, s-a oferit să plătească şi apa folosită la irigatul grădinii.


Autobuz pentru copii

Realizarea Ochiţăi din Burriana a fost apreciată de toată lumea. Mai ales că de când a pus pe picioare această mică afacere a reuşit să înscrie la şcolile din localite un număr de 52 de copii romi. Iar primăria a pus la dispoziţia acestora un autobuz care îi duce zilnic la şcoală. Preşedinta ADIM, Begoña Sanz Garcia, a spus că admiră comunitatea romilor români şi că împreună cu fiica Ochiţei va lupta pentru integrarea acestora în societatea spaniolă.


O luptătoare pentru drepturile romilor

Ochiţa Păun are 41 de ani, este născută în Bacău, dar a stat 25 de ani în Delta Dunării şi se simte mai mult dobrogeancă. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor, ea a ţinut să comunice autorităţilor care sunt valorile romilor pentru care ea se zbate să facă ceva: respectul faţă de familie, ca instituţie fundamentală a societăţii romilor; îngrijirea copiilor şi a bătrânilor, care se bucură de respect; onestitate şi îndeplinirea cuvântului dat; sentimentul liberatăţii ca o condiţie naturală a persoanei, întotdeauna respectând libertatea celorlalţi; îndeplinirea deciziilor luate de cei bătrâni.

×
Subiecte în articol: diaspora romilor