x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum trebuie să scrie un agent CIA. Ghid de bune practici

Cum trebuie să scrie un agent CIA. Ghid de bune practici

11 Iul 2014   •   14:02
 Cum trebuie să scrie un agent CIA. Ghid de bune practici

Manualul de stil al CIA, care prezintă regulile de redactare a materialelor informative elaborate de spionii americani, a ajuns pe internet, informează EFE şi ziarul 'The Guardian', comentând cu ironie că, de acum înainte, oricine poate scrie precum un agent secret. 

'Style Manual and Writers Guide for Intelligence Publications', ediţia a opta, din 2011, are 185 de pagini şi oferă indicaţii complexe pentru scrierea unor rapoarte 'clare şi concise'. Cartea se aseamănă cu manualul de stil conform căruia lucrează şi redactorii şi editorii marilor publicaţii din lume. Agenţilor li se cere să evite termenii şi exprimările excesiv de tehnice, să fie 'obiectivi' şi să scrie 'ca jurnaliştii şi analiştii'. 

'O bună activitate informativă depinde, în mare măsură, de o exprimare clară şi concisă', afirmă directorul direcţiei de analiză din cadrul CIA, Fran Moore, în prefaţa cărţii. Potrivit lui Moore, agenţii CIA nu numai că au plăcerea de a scrie, dar sunt şi foarte performanţi în această privinţă.

Informaţiile strânse de agenţi şi analizele făcute de aceştia nu pot fi folosite la adevărata lor valoare dacă nu sunt comunicate corespunzător. De aceea, manualul oferă o serie de îndrumări pentru ca materialele redactate să fie uşor de înţeles, cu un stil direct, care să evite 'înfloriturile'. 

'Trebuie să se evite ceea ce este superfluu, indiferent cât de strălucitor poate să pară', cere CIA. Frazele şi paragrafele trebuie să fie scurte, cu structură variată, făcând economie de adjective şi adverbe. 'Lăsaţi substantivele şi verbele să-şi arate propria forţă', sfătuieşte manualul.

Cartea reaminteşte că nu trebuie să se facă rabat de la reguli elementare, precum acordul dintre subiect şi predicat, şi indică în mod clar cum trebuie folosite majusculele, abrevierile, punctuaţia şi cuvintele compuse. 

Stilul CIA are şi caracter patriotic, apreciază ziarul englez, care nu uită să menţioneze faptul că numele britanice trebuie americanizate, chiar şi când este vorba despre nume proprii. De exemplu, spionii americani vor scrie 'Labor Party', când se vor referi la partidul din Marea Britanie, pe care locuitorii acestei ţări îl numesc 'Labour Party'. 

Manualul este reeditat periodic în ediţii modificate întrucât 'lumea nu este statică' şi, prin urmare, se schimbă şi limbajul folosit de CIA pentru analizele sale. 

×
Subiecte în articol: agent cia editare CIA texte CIA