x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCLAVI ÎN QATAR. Începe construirea stadioanelor pentru Cupa Mondială 2022. Muncitorii – trataţi “ca nişte animale”

SCLAVI ÎN QATAR. Începe construirea stadioanelor pentru Cupa Mondială 2022. Muncitorii – trataţi “ca nişte animale”

18 Noi 2013   •   15:54
SCLAVI ÎN QATAR. Începe construirea stadioanelor pentru Cupa Mondială 2022. Muncitorii – trataţi “ca nişte animale”
Sursa foto: wikipedia.org

În timp ce în Qatar încep lucrările de construcţie a stadioanelor pentru Cupa Mondială la fotbal din 2022, Amnesty International a publicat un raport în care sunt dezvăluite condiţiile îngrozitoare în care muncesc şi trăiesc imigranţii de pe şantiere.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului spune că muncitorii lucrează în condiţii periculoase, sunt adesea neplătiţi şi sunt cazaţi în condiţii de mizerie – informează BBC. În acelaşi timp, însă, oficialii din Qatar promit că muncitorii care vor lucra pentru infrastructura Cupei Mondiale vor fi trataţi corespunzător.

Pentru raportul său intitulat “Partea întunecată a migraţiei”, Amnesty International a realizat 210 interviuri cu muncitori, angajatori şi oficialităţi.

Organizaţia spune că unul dintre managerii intervievaţi s-a referit la muncitori numindu-i “animale”.

Raportul conţine mărturiile unor muncitori din Nepal angajaţi de o firmă care furnizează materiale pentru un şantier care are legătură cu proiectul cartierului general al FIFA. Muncitorii au povestit că sunt “trataţi ca nişte vite”, sunt puşi să muncească peste 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, chiar şi în lunile fierbinţi de vară din Qatar.

Anul trecut, peste 1.000 de muncitori au fost internaţi la cel mai mare spital din Doha după ce au căzut de la înălţime în timpul lucrului, a raportat Amnesty International, citând un reprezentant al spitalului. Unul din zece pacienţi a rămas infirm, iar rata mortalităţii este “semnificativă”.

“Pur şi simplu nu există scuză ca, într-una dintre cele mai bogate ţări din lume, aşa de mulţi imigranţi să fie exploataţi atât de nemilos, neplătiţi şi lăsaţi să lupte pentru supravieţuire”, a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International. “FIFA are datoria să transmită public un semnal puteric că nu tolerează încălcarea drepturilor omului în lucrările de construcţie legate de Cupa Mondială”.

Raportul Amnesty International vine după ce ziarul The Guardian a scris, în septembrie, că muncitorii din Qatar lucrează în condiţii de “sclavie modernă”. Ancheta jurnalistică a provocat o reacţie puternică a Fifpro – asociaţia profesională a fotbaliştilor din întreaga lume.

×