x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cursă strânsă în alegerile din Turcia. Principalul contracandidat al președintelui Erdogan

Cursă strânsă în alegerile din Turcia. Principalul contracandidat al președintelui Erdogan

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   19:00
Cursă strânsă în alegerile din Turcia. Principalul contracandidat al președintelui Erdogan
Sursa foto: Hepta

Actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, are trei contracandidați în alegerile care se vor desfășura pe 14 mai 2023, potrivit Autorității Electroale din această țară, citată de Reuters.

Aceștia sunt Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Muharrem Ince, liderul Partidului Patriei, şi Sinan Ogan, de la blocul ultranaţionalist.

Dintre aceștia, Muharrem Ince, a mai candidat în 2018 și a pierdut. 

Erdogan este susținut de o alianță formată din Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) şi alte două partide mai mici
Kemal Kilicdaroglu este susținut de o coaliție alcătuită din 6 partide, de orientări diferite, incluzând naționaliști și islamiști. 

Actualul șef al statului se află la putere de circa două decenii iar ingerințele sale în economie au dus țara într-o criză majoră, lira depreciindu-se puternic. 

Sondajele arată că Erdogan se află în dificultate, principalul său opozant, Kilicdaroglu, putând să-l învingă. El a cerut sprijin din partea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP),  prokurd şi al doilea partid de opoziţie din parlament.

Dacă niciunul dintre candidați nu obține peste 50% din voturi pe 14 mai, se va organiza pe 28 mai al doilea tur de scrutin. 

mai.

×
Subiecte în articol: turcia alegeri erdogan kemal kilicdaroglu