x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea de Apel din San Francisco îi dă lui Donald Tump o lovitură devastatoare

Curtea de Apel din San Francisco îi dă lui Donald Tump o lovitură devastatoare

de Şerban Mihăilă    |    06 Feb 2017   •   20:00
Curtea de Apel din San Francisco îi dă lui Donald Tump o lovitură devastatoare
Sursa foto: SEAN DEMPSEY/EPA

 Într-una dintre cele mai dure lovituri primite vreodată de instituția prezidențială americană, o curte federală de apel din Statele Unite a respins, ieri, cererea administrației de la Washington de a restabili imediat aplicarea decretului privind imigrația, semnat de președintele Donald Trump cu nouă zile în urmă. Ordinul executiv al șefului de la Casa Albă fusese blocat, vineri, de un judecător federal.

 

Hotărârea Curții de Apel din San Francisco înseamnă că decretul prin care Trump interzicea temporar accesul cetățenilor din șapte state majoritar musulmane pe teritoriul american va rămâne suspendat până când întreaga cauză va fi judecată. Deocamdată, Curtea de Apel a oferit atât Casei Albe, cât și statelor americane care au contestat ordinul lui Trump un termen-limită, până astăzi după-amiază, pentru a prezenta mai multe argumente juridice în favoarea pledoariilor ce urmează să fie susținute. Vineri, un judecător din Seattle a blocat măsura prin care Trump a suspendat, timp de 90 de zile, vizele de intrare pentru toți cetățenii din Irak, Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen. O zi mai târziu, Departamentul de Securitate Internă din SUA deschidea granițele pentru cetățenii restricționați de Casa Albă, iar Departamentul de Justiție ataca decizia judecătorului federal din Seattle, susținând că aceasta „afectează publicul”, „pune sub semnul întrebării judecata președintelui privind securitatea națională” și „nu a fost însoțită, practic, de nicio analiză juridică”. Concomitent, tot sâmbătă, însuși Trump scria pe Twitter că decizia „așa-zisului judecător din Seattle” este „ridicolă” și „va fi anulată”. De cealaltă parte, avocați din statele Washington și Minnesota afirmă că interdicția impusă de Trump nu este constituțională, deoarece le refuză cetățenilor cu documente valide de intrare să călătorească. În egală măsură, susțin aceștia, decretul prezidențial încalcă dreptul la libertate religioasă, fiind îndreptat contra musulmanilor. 

8 milioane, buni de deportare

Până la opt milioane de oameni aflați ilegal în SUA pot fi considerați „ținte prioritare” de către agenții federali însărcinați cu deportarea, scrie „Los Angeles Times”, care a făcut o anchetă în această privință. Mai mult, „departe de a-i afecta doar pe «băieții răi», așa cum i-a caracterizat Trump în mod repetat, ordinul președintelui le permite agenților să-i rețină aproape pe toți cei ce intră în contact cu persoanele care au trecut granița ilegal”, scrie publicația.

Oficialitățile vamale americane au anunțat deja companiile aeriene că pot relua îmbarcarea cetățenilor care, în urmă cu mai mult de o săptămână, nu mai aveau voie la bordul avioanelor ce se îndreptau spre SUA.

Mii de persoane au manifestat în mai multe mari orașe din lume, printre care Londra, Berlin, New York sau Paris, împotriva decretului anti-imigrație al președintelui Trump. Cea mai mare demonstrație a avut loc sâmbătă, la Londra, unde 10.000 de persoane au ieșit în stradă, scrie AFP. Protestatarii s-au adunat în fața Ambasadei SUA, afișând pancarte pe care se putea citi „Nu rasismului!”, „Nu Trump” sau „Trump la gunoi!”.

 

×