Curtea Europeană de Justiţie a condamnat, marţi, Ungaria, din cauza scăderii de la 70 la 62 de ani a vârstei de pensionare a judecătorilor, o măsură pe care chiar opoziţia ungară o apreciază drept o metodă a Puterii de debarasare de magistraţii incomozi.
"Curtea a concluzionat că scăderea radicală cu 8 ani a vârstei de pensionare a profesioniştilor vizaţi nu este o măsură necesară pentru a atinge obiectivul uniformizării vârstei de pensionare a profesioniştilor din serviciul public”, se arată într-un comunicat al Curţii. Aceasta consideră, totodată, că este vorba despre o "discriminare” nejustificată.
Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie de la Luxemburg în aprilie 2012, pentru a obliga Ungaria să respecte legislaţia europeană în privinţa egalităţii tratamentelor în materie de muncă şi angajări. Bruxelles-ul a subliniat atunci că această legislaţie ar putea avea ca efect pensionarea a peste 270 de judecători, adică 10% dintre judecătorii ţării, reaminteşte, în acest context, AFP.
"Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat în mod foarte clar: pensionarea forţată a sute de judecători în Ungaria este contrară legislaţiei europene”, a comentat pe contul său de Twitter Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, adăugând că "Ungaria trebuie să ia acum toate măsurile necesare pentru a se conforma acestei decizii cât mai rapid posibil”.
Curtea apreciază că legislaţia contestată a procedat la o "scădere abruptă şi considerabilă a limitei vârstei de pensionare, fără a prevedea măsuri tranzitorii de natură a proteja judecătorii, în special în materie financiară”.
Premierul ungar Viktor Orban a reacţionat imediat la comunicatul Curţii, declarând: "De mult timp nu am mai vazut ca unui caine mort să i se mai dea una în cap. Acum ne confruntăm cu o asemenea situaţie. Deşi Curtea Constituţională din Ungaria a anulat această lege, Comisia Europeană a decis asupra unei legi care nu mai există şi este important de subliniat asta, fiindcă Ungaria îşi poate rezolva propriile probleme şi cu ajutorul propriilor instituţii constituţionale”, potrivit hvg.hu.
Curtea Constituţională ungară a anulat în parte în iulie legislaţia incriminată, suprimând în special caracterul său automat la 62 de ani.
Dar, potrivit unui expert al ONG-ului TASZ, răul a fost făcut, pentru că aproape 200 de judecători au fost pensionaţi şi înlocuiţi. Judecătorii trimişi la pensie forţat pot solicita reintegrarea lor printr-o procedură în justiţie, dar foarte puţini au recurs la acest lucru, a precizat acesta.