Curtea Penală Internaţională (ICC) examinează o serie de acuzaţii potrivit cărora preşedintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a săvârşit crime împotriva umanităţii în lupta sa brutală împotriva drogurilor, scrie The Guardian.
Un raport trimis către ICC, anul trecut, dezvăluie dovezi potrivit cărora Duterte este direct responsabil pentru “execuţii extrajudiciare şi crime în masă” de peste trei decenii, de când a început războiul împotriva drogurilor ca primar în Davao în 1988.
Potrivit statisticilor oficiale, 4,000 de persoane au fost omorâte de poliţie în timpul operaţiunilor împotriva drogurilor, de când Duterte a devenit preşedinte. Cu toate acestea, un raport de 77 de pagini, scris de avocatul din Filipine Jude Sabio, arată că bilanţul deceselor este de peste 8,000 de persoane.
Politicianul din opoziţie, Gary Alejano, care a încercat să îl pună sub acuzare pe Duterte anul trecut şi a trimis dovezi la ICC ca parte a acuzaţiilor, a afirmat că mişcarea începută de ICC arată că acuzaţiile împotriva lui Duterte au legitimitate şi oferă “speranţă”.
“În această ţară, oamenii nu ştiu unde să meargă dacă membrii familiei lor cad victime ale acestui război împotriva drogurilor. Nu pot merge la poliţie, deoarece poliţiştii sunt implicaţi, nu pot merge la departamentul de justiţie pentru că secretarele le vor spune că nu există ucidere extrajudiciară. Apoi solicităm o anchetă de la Casa Reprezentanţilor, de unde nu putem obţine imparţialitate, pentru că îl acoperă pe preşedinte. Există o violare clară a legilor în Filipine chiar acum, iar ICC este singura care poate ajuta.”, a spus Gary Alejano.
Alejano spune că oamenii au “un caz puternic, dacă li se oferă oportunitatea de a fi ascultaţi”.
Purtătorul de cuvânt al lui Duterte, Harry Roque, a descris ancheta ca fiind “o pierdere de timp şi de resurse”. Acesta a afirmat că o continuare a unei astfel de anchete ar însemna o subminare a suvernităţii Filipinelor “deoarece instanţele naţionale funcţionează şi îşi doresc să se ocupe de această problemă ... iar presupusele decese, dacă sunt adevărate, au apărut în urma unui exerciţiu legitimat al poliţiei”.
De când a devenit preşedinte în 2016, Duterte a autorizat poliţia să acţioneze violent împotriva consumului şi traficului de droguri, cerând uciderea suspecţilor şi promiţând poliţiei protecţie în faţa judecătorilor. Metodele sale brutale l-au menţinut popular în Filipine, unde s-a bucurat de sprijin legislativ şi de o mare aprobare.
Duterte susţine că sutele de persoane ucise erau suspecţi care s-au opus arestării, însă grupurile pentru drepturile omului şi oponenţii politici susţin că multe dintre crime au fost muşamalizate.