x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă a SUA: Cotizaţiile sindicale obligatorii încalcă Constituţia

Curtea Supremă a SUA: Cotizaţiile sindicale obligatorii încalcă Constituţia

27 Iun 2018   •   18:32
Curtea Supremă a SUA: Cotizaţiile sindicale obligatorii încalcă Constituţia

Curtea Supremă a SUA a decis miercuri că persoanele care nu sunt membre de sindicat nu pot fi obligate să plătească cotizaţii pentru sindicatele care îi reprezintă pe angajaţii din sectorul public, precum profesorii sau ofiţerii de poliţie, o lovitură serioasă pentru sindicatele americane care pierd o sursă importantă de venituri, transmite Reuters. 

Cu o majoritate de cinci la patru, Curtea Supremă a SUA a revenit asupra unei decizii din 1977 care a permis colectarea de cotizaţii de la milioane de muncitori care nu sunt membri de sindicat. Ca urmare a deciziei de miercuri, un număr de aproximativ cinci milioane de muncitori care nu mai sunt membri de sindicat nu vor mai fi obligaţi să plătească cotizaţii. 

Curtea Supremă a SUA a hotărât că forţarea non-membrilor de sindicat să plătească cotizaţii către sindicatele ale căror puncte de vedere nu le împărtăşesc reprezintă o încălcare a primului amendament din Constituţia SUA. 

În prezent, aproximativ 20 de state americane impun unui număr de circa cinci milioane de angajaţi din sectorul public şi administraţiile locale să plătească astfel de cotizaţii care nu sunt plătite de angajaţii din sectorul privat. 

Decizia Curţii Supreme reprezintă o victorie importantă pentru activiştii conservatori care încearcă de multă vreme să limiteze influenţa sindicatelor angajaţilor din sectorul public, care deseori susţin Partidul Democrat şi politicile promovate de acesta. Hotărârea Curţii Supreme va priva sindicatele de o sursă importantă de venituri, le va limita capacitatea de a trage noi membri şi le subminează capacitatea de a se implica în campaniile electorale. 

Sindicatele susţin că aceste cotizaţii obligatorii sunt necesare pentru a elimina problema "pasagerilor clandestini", adică cei care nu sunt membri de sindicat dar beneficiază de pe urma sindicatelor de exemplu prin majorările salariale şi condiţiile de muncă obţinute de sindicate în urma negocierilor colective la nivel de ramură.

AGERPRES

×