x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur devastator în Nepal. 157 de persoane au fost găsite decedate sub dărâmături

Cutremur devastator în Nepal. 157 de persoane au fost găsite decedate sub dărâmături

de Redacția Jurnalul    |    04 Noi 2023   •   18:40
Cutremur devastator în Nepal. 157 de persoane au fost găsite decedate sub dărâmături
Sursa foto: Hepta

Echipele de salvare din Nepal au început, sâmbătă, să sape cu mâinile goale printre dărâmăturile caselor prăbușite, căutând supraviețuitori după cel mai grav cutremur din ultimii 8 ani. Bilanțul morților a ajuns la 157 de persoane și a zguduit clădiri până la New Delhi, scrie Reuters.

Cutremurul a lovit regiunea Jajarkot, în vestul națiunii himalayene, vineri, la ora 23:47 (1802 GMT), cu o magnitudine de 6,4, a declarat Centrul Național Seismologic din Nepal. Centrul german de cercetare pentru geoștiințe l-a măsurat la 5,7 grade pe scara Richter, iar U.S. Geological Survey la 5,6.

Oficialii se tem că numărul morților ar putea crește, deoarece primii respondenți au ajuns în zona colinară din apropierea epicentrului, la aproximativ 500 km vest de capitala Kathmandu, abia sâmbătă dimineața devreme și au început să caute supraviețuitori.

„Numărul răniților ar putea fi de ordinul sutelor, iar numărul deceselor ar putea crește și el”, a declarat telefonic pentru Reuters Harish Chandra Sharma, oficial al districtului Jajarkot.

Deși magnitudinea cutremurului nu a fost severă, pagubele și numărul de morți sunt mari din cauza calității slabe a construcțiilor din zonă și pentru că s-a produs în timp ce oamenii dormeau, au declarat oficialii.

Se așteaptă ca operațiunile de salvare să fie lente, deoarece echipele de urgență trebuie mai întâi să elibereze drumurile blocate de alunecările de teren în multe locuri, au spus aceștia, adăugând că s-a cerut ca elicopterele și avioanele mici să fie pregătite să se alăture efortului.

Cutremurul este cel mai puternic din 2015, când aproximativ 9.000 de persoane au fost ucise în două cutremure. Orașe întregi, temple vechi de secole și alte situri istorice au fost reduse atunci la moloz, iar peste un milion de case au fost distruse, cu un cost pentru economie de 6 miliarde de dolari.

Bilanțul victimelor a inclus 105 persoane ucise în Jajarkot și 52 în districtul vecin Rukum West, ambele în provincia Karnali, a declarat pentru Reuters Rama Acharya, un oficial din cadrul departamentului pentru dezastre al ministerului federal de interne (interior), Rama Acharya.

Epicentrul a fost în satul Ramidanda. Centrul seismologic național a declarat că 175 de replici au fost înregistrate în Jajarkot, iar șase dintre ele au avut magnitudinea 4 sau mai mare.

Trei orașe și trei sate erau cunoscute ca fiind afectate în Jajarkot, care are o populație de 190.000 de locuitori, cu sate împrăștiate pe dealuri îndepărtate, au declarat autoritățile.

Cel puțin 85 de persoane au fost rănite în Rukum West și 55 în Jajarkot, a declarat un oficial din cadrul biroului primului ministru.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cutremur nepal morti