x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Video: Cutremur devastator în Turcia. Cel puțin 600 de oameni au murit

UPDATE Video: Cutremur devastator în Turcia. Cel puțin 600 de oameni au murit

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2023   •   06:59
UPDATE Video: Cutremur devastator în Turcia. Cel puțin 600 de oameni au murit
Sursa foto: Twitter/Weisel

Sute de oameni au murit în Turcia și Siria și aproape 2000 au fost răniți, după ce un cutremur de magniturdine 7,8 a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor, citată de CNN. Mai multe clădiri au fost puse la pământ şi sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături.

UPDATE 4

Cutremurul din Turcia a avut cel puțin 42 de replici în câteva ore. Cea mai mare a avut intensitatea 6,6.

Cel puțin 42 de replici au fost resimțite în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 de luni dimineață, a anunțat Ministerul pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență.

„Începând cu ora 6.30 dimineața, au fost înregistrate în total 42 de replici, dintre care cea mai mare a fost de 6,6 grade", a anunțat ministerul potrivit Sky News.

Replicile au zguduit Turcia în primele două ore după cutremurul inițial, care s-a soldat cu sute de morți și mii de răniți. Bilanțul provizoriu al victimelor a ajuns la peste 600 de morți.

UPDATE 3

Peste 521 de persoane au murit în cele două țări după seismul puternic de 7,8 pe Richter care a zguduit sudul Turciei. Cel puțin 284 de persoane au murit și peste 2.300 au fost rănite în Turcia, potrivit vicepreședintelui țării Fuat Oktay, citat de CNN. În Siria, cel puțin 237 de persoane au fost ucise și 639 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. 

UPDATE 2

Oficialii din România, SUA și din alte țări s-au declarat „profund îngrijorați” de urmările cutremurului devastator din Turcia și vor să ofere asistență dacă turcii le vor cere ajutorul. Între timp, bilanțul victimelor aproape s-a dublat, ajungând la peste 360 de persoane decedate.

Premierul român a anunțat că România este pregătită să ofere asistență.

„Gândurile noastre sunt alături de locuitorii din Turci, de familiile victimelor și de toți cei răniți sau afectați de cutremurul devastator care a lovit Gaziantep. România este pregătită să acorde sprijin”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.

Și America anunță că este pregătită să sprijine eforturile de salvare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 din Turcia.

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că SUA sunt „profund îngrijorate de cutremurul distructiv de astăzi".

„Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia", a spus Sullivan.

Cel puțin 360 de persoane au murit în urma dezastrului care a distrus sute de clădiri din sudul Turciei și nord-vestul Siriei. Se pare că 237 dintre victime se află în zonele controlate de guvern din Siria.

Misiunea de căutare a victimelor este în desfășurare, astfel încât bilanțul s-ar putea modifica.

UPDATE 1

Bilanțul victimelor cutremurului produs luni dimineața în Turcia se modifică rapid. Aproape 200 de persoane au murit în Turcia și în Siria, anunță autoritățile.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria. Inițial se vorbea despre zeci de victime, dar între timp au fost confirmate 195 de decese în cele două țări, potrivit autorităților citate de Sky News.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat pe Twitter că „echipe de căutare și salvare au fost trimise imediat" în zonele afectate de cutremur.

„Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai curând posibil și cu cât mai puține pagube", a scris el.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că „prioritatea este să scoatem oamenii prinși sub clădirile ruinate și să îi transferăm la spitale".

Pagubele nu pot fi estimate, dar sunt foarte mari. Autoritățile regionale vorbesc de sute de case distruse sau avariate de cutremur.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un cutremur foarte puternic s-a produs în noaptea de duminică spre luni în Turcia. Seismul a provocat cel puțin 100 de decese și a fost simțit în mai multe țări.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria, provocând moartea a cel puțin 100 de persoane, potrivit autorităților citate de Sky News.

Cutremurul a avut epicentrul în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 20 de mile de Gaziantep, la o adâncime de 11 kilometri. Seismul a fost urmat de cinci replici puternice.

Cel puțin 38 de persoane au fost declarate moarte în Turcia și alte 62 au murit în Siria. Cutremurul a fost simțit în Liban și Cipru.

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii sau ieșit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cutremur turcia 100 morți