Liniile de metrou A, B şi B1 din Roma au fost suspendate pentru controale tehnice, după noul cutremur puternic produs duminică în centrul Italiei şi care s-a resimţit şi în capitală, a anunţat pe contul său de Twitter entitatea care gestionează transportul public din oraş, Atac, informează agenţia EFE.
Echipele de protecţie civilă fac verificări pentru a stabili ce daune există în zonele afectate, precum şi la Roma, unde, la fel ca la 26 octombrie, s-au făcut verificări pentru a vedea dacă imobilele au suferit fisuri după cutremur.
Un nou seism de 6,5 grade pe scara Richter a zguduit duminică dimineaţă regiunea Umbria, în centrul Italiei, a confirmat Institutul National de Vulcanologie din Italia. Produs la o adâncime de 10 kilometri, acesta a avut loc la ora locală 07:40 (06:40 GMT) şi a distrus mai multe case afectate de cutremure anterioare.
Institutul american de geologie a estimat iniţial magnitudinea cutremurului la 7,1, apoi a revizuit-o la 6,6, rămânând cel mai puternic seism dintre cele produse de la 24 august şi până acum în Italia.
Mişcarea telurică a avut loc în apropierea oraşelor Norcia, Preci şi Castelsantangelo sul Nera, care au fost afectate deja de cutremurele din 26 octombrie, dar a fost resimţită cu intensitate în mare parte din peninsulă, inclusiv în oraşe precum Florenţa sau Roma.
Noul episod a semănat din nou teamă în rândul populaţiei din regiunile Umbria şi Marche şi a provocat noi prăbuşiri de clădiri, în special cele deja avariate, potrivit presei locale. A fost distrusă şi bazilica Sf Benedict din Norcia, construită în secolul XIV. Conform legendei, aceasta a fost construită în locul în care s-a născut Sf. Benedict, fondatorul ordinului benedictin, născut în Norcia în anul 480.
Deocamdată nu au fost raportate victime, întrucât majoritatea locuitorilor din satele din zonă fuseseră deja evacuaţi după seismele din 26 octombrie. La această dată, două mişcări telurice cu magnitudine mai mare de 5 a zguduit centrul ţării, provocând pagube clădirilor în localităţi ca Lusia, Visso sau Castelsantangelo sul Nera, în regiunea Marche. În zilele ce au urmat a avut loc numeroase cutremure şi sute de replici în centrul ţării, zonă de activitate seismică ridicată, unde, în prezent, aproximativ 4.000 de persoane, potrivit datelor oficiale, au fost evacuate şi primesc asistenţă din partea Protecţiei civile.
Acum două luni, la 24 august, un cutremur cu magnitudinea 6 pe scara Richter a lovit alte localităţi foarte aproape de oraşele sinistrate de această dată, tot în regiunea Marche, şi a ucis 297 de persoane şi a provocat pagubele în oraşe cum ar fi Amatrice, Accumoli şi Arquata del Tronto.
Sursa: AGERPRES