x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Déjŕ vu european: Nesfârşita gâlceavă a Puterii

Déjŕ vu european: Nesfârşita gâlceavă a Puterii

de Mihaela Matachita    |    29 Oct 2008   •   00:00
Déjŕ vu european: Nesfârşita gâlceavă a Puterii

"Coabitarea" dintre şeful statului şi premier se dovedeşte dificilă. Fie că cei doi provin din formaţiuni diferite, fie că mizele sunt la nivelul unor mari puteri, gâlceava e în toi zilele acestea la Varşovia, Praga ori Tbilisi.



În Polonia, guvernul a adoptat ieri "foaia de parcurs" pentru aderarea la euro la începutul lui 2012, a indicat premierul liberal Donald Tusk, înainte de a prezenta acest calendar preşedintelui conservator Lech Kaczynski. Premierul e într-o situaţie dificilă, deoarece aderarea la euro cere schimbarea Constituţiei, lucru imposibil fără sprijinul conservatorilor din partidul condus de fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslav Kaczynski. Ori luni, Tusk nu reuşise să-l convingă pe Jaroslav Kaczynski, care insistă pentru un referendum. Fraţii Kaczynski sunt funciar ostili aderării rapide la euro, deoarece ar sărăci populaţia. Episodul este cel mai recent dintr-o serie. Luni, Tusk s-a arătat dispus să îi cedeze locul lui Lech Kaczynski, dacă acesta ţine neapărat să participle la summit-ul extraordinar al UE din 7 noiembrie. Ar fi a doua oară când preşedintele dă naştere unei situaţii jenante. La jumătatea lui octombrie, rivalul premierului a insistat să meargă la summit-ul de la Bruxelles, Consiliul European l-a lăsat să intre, dar Lech Kaczinski nu a participat practic la dezbateri.


TURBULENŢE

Preşedintele ceh, Vaclav Klaus, s-a distanţat de primul ministru, Mirek Topolanek, după ce acesta din urmă a suferit două înfrângeri electorale consecutive într-o perioadă în care ţara se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE. Topolanek refuză să demisioneze, cu toate că guvernul său abia a supravieţuit săptămâna trecută unei moţiuni de cenzură. El insistă să menţină guvernul, chiar dacă fragilizat, pentru buna gestionare a preşedinţiei UE. De partea opusă, euroscepticul Klaus consideră că "preşedinţia UE este un lucru fără importanţă". Fragilizarea majorităţii riscă să întârzie ratificarea acordului cu SUA pentru radarul antirachetă. Preşedintele georgian, Mihail Saakashvili, şi-a demis premierul, Lado Gurghenidze, în timp ce unul dintre foştii săi aliaţi, Nino Burdjanadze, anunţa crearea unui partid de opoziţie, a  relatat luni seara AFP, comentând că aceste evoluţii reprezintă primele mişcări politice de la conflictul armat cu Rusia. Demiterea a survenit pe fondul înteţirii criticilor din partea opoziţiei faţă de modul cum a fost gestionat războiul din august. Fosta preşedintă a Parlamentului, Nino Burdjanadze, a revenit în politică în fruntea unei noi formaţiuni de opoziţie şi este considerată de experţi drept alternativa reală la Saakashvili.

"Rezultatul alegerilor legislative din 2006, decisive pentru existenţa acestui guvern potrivit Constituţiei, este încă valabil."
Mirek Topolanek, Premierul ceh

×
Subiecte în articol: externe