x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe D’ale globalizării

D’ale globalizării

de George Daniel Ripa    |    02 Iul 2007   •   00:00

Preşedintele American, George W. Bush, discută astăzi la reşedinţa familiei Bush din Kennebunkport, in statul Maine, cu Vladimir Putin posibilitatea ca SUA să inăsprească sancţiunile impotriva Iranului. Discuţiile informale ce au inceput ieri au ca scop detensionarea relaţiilor dintre cele două mari puteri, răcire datorată mult-discutatului scut american antirachetă din Europa şi ingrijorărilor Washingtonului privind situaţia democraţiei din Rusia şi a opoziţiei Moscovei faţă de războiul din Irak.

PUTIN ACASĂ LA BUSH. Preşedintele American, George W. Bush, discută astăzi la reşedinţa familiei Bush din Kennebunkport, in statul Maine, cu Vladimir Putin posibilitatea ca SUA să inăsprească sancţiunile impotriva Iranului. Discuţiile informale ce au inceput ieri au ca scop detensionarea relaţiilor dintre cele două mari puteri, răcire datorată mult-discutatului scut american antirachetă din Europa şi ingrijorărilor Washingtonului privind situaţia democraţiei din Rusia şi a opoziţiei Moscovei faţă de războiul din Irak.

"Cred că vedem ameninţarea iraniană in moduri foarte asemănătoare", a declarat un oficial de la Casa Albă, care a adăugat că se va discuta despre o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate impotriva Teheranului. Un alt oficial american, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a confirmat că Bush intenţionează să ii ceară lui Putin sprijin pentru creşterea presiunii economice asupra Iranului. Marile puteri occidentale suspectează Iranul că urmăreşte crearea unor arme nucleare şi cer suspendarea activităţilor sale de imbogăţire a uraniului. Divergenţele dintre cele două state au dus la o scădere fără precedent a increderii reciproce, analiştii considerănd că relaţia nu a fost niciodată mai proastă după 1991, fiind comparabilă cu cea din timpul războiului rece. Totuşi, invitaţia la reşedinţa Walker’s Point reprezintă o premieră pentru preşedintele Bush, care primeşte pentru prima dată un lider străin in acest loc.

×
Subiecte în articol: externe