x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe D’ale globalizării

D’ale globalizării

de Anca Aldea    |    10 Iul 2007   •   00:00

Ministerul britanic de Finanţe şi-a anunţat intenţia de a desfiinţa o agenţie guvernamentală care, in ultimii 40 de ani, s-a ocupat de promovarea fabricanţilor de arme din Marea Britanie, inclusiv a BAE Systems, cea mai mare companie britanică de armament, informează presa de pe Tamisa.

BAE RĂMĂNE FĂRĂ LOBBY. Ministerul britanic de Finanţe şi-a anunţat intenţia de a desfiinţa o agenţie guvernamentală care, in ultimii 40 de ani, s-a ocupat de promovarea fabricanţilor de arme din Marea Britanie, inclusiv a BAE Systems, cea mai mare companie britanică de armament, informează presa de pe Tamisa. Decizia eventualei desfiinţări a Organizaţiei pentru servicii de export in domeniul apărării (Deso) a fost luată, potrivit cotidianului The Guardian, la inceputul anului, cănd la Finanţe exista incă fosta echipă a ministrului Stephen Timms.

ACUZE. Potrivit unor documente interne obţinute de The Guardian de la Ministerul de Finanţe, contribuabilii britanici n-ar mai trebui lăsaţi să plătească din propriul buzunar bani pentru a susţine financiar acest departament "anacronic", care a căştigat tot mai multă influenţă in Primăria oraşului Londra, de unde Deso obţine licenţele de export. Deso cheltuieşte in fiecare an aproximativ 22 de milioane de euro pentru a ajuta companiile britanice din domeniul apărării să-şi văndă produsele in afara ţării. Recent, această structură a fost acuzată că a intermediat plata unui milion de lire sterline către un membru al familiei regale saudite in contextul unui contract controversat incheiat intre BAE şi Ryiad la finele anilor ’80.

×
Subiecte în articol: externe