Sefii de companii britanice ofera mii de locuri de munca unor lucratori romani in pofida faptului ca somajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numarul somerilor cifrandu-se la 2,68 milioane.
In contextul in care rata somajului a urcat la 8,4%, doritorii romani de locuri de munca sunt cautati in cadrul unui demers de recrutare care a facut din Marea Britanie o destinatie favorita pentru lucratorii imigranti, noteaza ziarul britanic Daily Mail.
"Acum cand ne aflam intr-o criza economica globala ar trebui sa ne asiguram ca posibilele locuri de munca sunt ocupate de britanici. Nu vad de ce ar trebui sa se faca reclama pentru astfel de locuri munca in strainatate", a declarat parlamentarul conservator pentru Crawley, West Sussex, Henry Smith, citat de Daily Mail.
"Ca tara am devenit tot mai restrictionati de apartenenta noastra la UE pentru a asigura ca locurile de munca locale merg la localnicii din aceasta tara", a precizat Smith, care s-a declarat preocupat de faptul ca astfel de locuri de munca sunt anuntate in afara Marii Britanii in contextul in care somajul din tara este atat de mare.
Aceasta este inca o parte a problemei, in pofida faptului ca guvernul introduce controale asupra unor persoane provenite din Bulgaria si Romania, noteaza Daily Mail, potrivit Agerpres.
"Nu accept argumentul ca nu poti ocupa postul de bucatar intr-o bucatarie de hotel din Gatwick cu localnici. Nu vorbim aici despre a avea cunostinte extrem de specializate", a afirmat parlamentarul, care a tinut sa precizeze ca, in opinia sa, este "iresponsabil din partea oricarei companii sa faca acest lucru".
Phil McCabe de la Forum of Private Business, a declarat: 'Daca exista lucratori britanici care sunt pregatiti, dispusi si suficient de buni sa preia aceste posturi, atunci este absolut corect ca aceste locuri de munca sa le fie oferite in primul rand lor. ''Cu toate acestea, discutand cu membrii nostri, am constatat ca exista un deficit de lucratori calificati in Marea Britanie, iar multor persoane le lipsesc competentele de baza, cum ar fi aritmetica si alfabetizarea. In plus, tinerii nu se arata dispusi, astfel ca publicitatea in Romania reflecta posibil aceasta situatie'.
Locurile de munca din Marea Britanie oferite in Romania au inclus soferi de taxi cu salariul de 2.000 de lire pe luna, asistente medicale cu salariul de 24.000 de lire pe an si medici cu salariul de 4.000 de lire pe luna. Alte locuri de munca au inclus personal din vanzari, asistenti de ingrijire la domiciliu si posturi in hoteluri. Numai in decembrie au existat 9.383 de aplicari din partea romanilor pentru de locuri de munca in Marea Britanie prin intermediul tjobs.ro.
Aceasta a reprezentat peste 20% din totalul aplicarilor, pe locul doi situandu-se Germania, cu 6.890 de aplicari ale romanilor, urmata de Danemarca, cu 4.199.
Ziarul britanic Express noteaza ca la inceputul acestei luni, un raport a dezvaluit ca imigrantii au luat 160.000 de locuri de munca de la lucratori nativi britanici intr-o perioada de cinci ani. Un loc de munca britanic s-a pierdut la patru lucratori din tari nemembre in UE care au sosit in Marea Britanie in perioada 2005-2010.
Studiul realizat de Comitetul Consultativ pentru Migratie al guvernului britanic a dezvaluit ca numarul de straini care muncesc in Marea Britanie a crescut cu 2,1 milioane in 15 ani. Forta de munca ieftina a fost una dintre cele mai mari probleme. Constatarile uimitoare survin in contextul in care somajul in randul tinerilor din Marea Britanie trece de bariera de un milion, subliniaza jurnalistii britanici.
Ziarul Daily Star, care titreaza: "Dati-le britanicilor locuri de munca mai intai", tine sa sublinieze ca daca a existat vreodata un moment in care lucratorii britanici au nevoie de locuri de munca britanice cel actual este. Si cotidianul mentionat releva ca numarul somerilor, de 2,68 milioane, este cel mai mare dintr-o generatie.
Economisti de frunte spun ca aceasta situatie se va inrautati inainte de a se ameliora. Acest lucru face ca vestea ca mii de locuri de munca din Marea Britanie apar in anunturi din Romania sa fie si mai socanta, apreciaza ziarul. Oare barbatii si femeile cu calificare din aceasta tara, care si-au pierdut locurile de munca in perioada de recesiune, merita sa li se acorde prioritate privind noile locuri de munca?, se intreaba ziarul.
Guvernul ar trebui sa faca mai stricta legislatia, astfel incat companiile sa acorde prioritate lucratorilor britanici. Exista dovada ca un numar limitat de muncitori straini poate fi bun pentru economia britanica, dar ar cam fi timpul sa se reechilibreze balanta si sa se manifeste grija fata de proprii lucratori, atrage atentia Daily Star.
Potrivit Daily Mail, website-ul romanesc TjobsRecruit saluta vesel solicitantii de locuri de munca cu potential: "An nou, loc de munca nou, viata noua!" Locurile vacante, anuntate in engleza, includ 28 de locuri pentru taximetristi, aflate in intreg Regatul Unit, asistente medicale in centre de ingrijire pentru suma de 12 lire pe ora, pozitii in vanzari ce promit un salariu minim de 750 de lire pe luna, medici stagiari si ingineri de aeronave.
Exista de asemenea 80 de posturi vacante in "gastropubs", hoteluri de trei si de patru stele din Oxfordshire, Warwickshire, Sussex si Surrey. Acestea includ oportunitati pentru chelneri (12.646 lire pe an), menajere (6,20 lire pe ora), receptioneri (14.500 de lire pe an) lucratori pentru intretinere (7,28 lire pe ora).
In 2010, British Medical Association a evaluat numarul medicilor stagiari someri din Marea Britanie la aproximativ 3.000, in timp ce website-ul romanesc face publicitate pentru pozitia de medic rezident in spitale din Marea Britanie.