Dalai Lama, internat marţi într-un spital din New Delhi în urma unor dureri toracice, se simte mai bine şi ar putea fi externat în cursul zilei de vineri, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al liderului spiritual tibetan, transmite Agerpres.
"Ia în continuare medicamente, dar se simte foarte bine şi ar trebui să fie externat. În acest moment, încercăm să îl externăm mâine (vineri, n.r.)", a declarat purtătorul lui de cuvânt, Tenzin Taklha. "Şi-a reluat rutina sa normală. A făcut câteva exerciţii fizice în această dimineaţă", a adăugat el.
"În mare parte, putem spune că şi-a revenit, însă va continua să ia medicamente. Totul e bine", a precizat Tenzin Taklha.
Al 14-lea Dalai Lama trăieşte în exil în nordul Indiei după fuga sa în 1959 din Tibet, teritoriu care a trecut sub controlul Chinei comuniste.
Deşi rămâne un orator extrem de popular, liderul exilat şi-a redus numărul angajamentelor internaţionale şi nu s-a mai întâlnit cu niciun şef de stat străin din anul 2016. Guvernele din întreaga lume nu se grăbesc să îi adreseze invitaţii, temându-se că ar putea suscita supărarea autorităţilor de la Beijing.
Temându-se că desemnarea succesorului său ar putea fi controlată de către China, liderul spiritual tibetan a semnalat de mai multe ori că linia lui succesorală, perpetuată din secolul al XIV-lea, ar putea să dispară odată cu moartea sa.
El a renunţat în 2011 la puterea sa politică şi a încredinţat sarcina ghidării tibetanilor din exil unui prim-ministru ales de diaspora, marcând astfel o ruptură istorică în raport cu tradiţia.
Pe durata vieţii sale, petrecută în mare parte în India, Dalai Lama a căutat fără încetare să ajungă la un compromis cu autorităţile de la Beijing în privinţa soartei tibetanilor. Lupta sa non-violentă şi pacifistă a fost încununată cu premiul Nobel pentru pace pe anul 1989.