Datoria publică a Marii Britanii a ajuns la 227,6 de miliarde de lire sterline la sfârșitul lunii iulie, din cauza cheltuielilor publice efectuate de autoritățile de la Londra pentru a gestiona criza generată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters. Aceasta depășește PIB-ul țării. Veniturile din taxe și impozite s-au redus.
Suma reprezintă echivalentul a 100,5% din PIB-ul Marii Britanii, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1961.
Regatul Unit s-a împrumutat cu 150,5 miliarde de lire sterline în perioada aprilie-iulie 2020, de circa trei ori mai mult față de tot anul financiar precedent.
În luna iulie 2020, guvernul britanic a împrumutat 26,7 miliarde lire sterline. Prin comparație, în aceeași perioadă din 2019, bugetul a înregistrat un surplus de 1,6 miliarde de lire sterline, datorită veniturilor din taxe.
"Aceste cifre sunt un semnal de alarmă că trebuie să ne readucem finanţele publice pe o traiectorie sustenabilă, ceea ce va necesita luarea unor decizii dificile", a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak.
Datoria publică, ca procent din PIB, a crescut şi ca urmare a unei contracţii puternice a economiei britanice în perioada izolării.