x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Datorii de 500 de milioane de dolari ale studenţilor chilieni, arse de un activist

Datorii de 500 de milioane de dolari ale studenţilor chilieni, arse de un activist

de Agerpres    |    19 Mai 2014   •   14:50
Datorii de 500 de milioane de dolari ale studenţilor chilieni, arse de un activist

Poliţiştii chilieni au confiscat o cutie plină de cenuşă din "Centrul Cultural Gabriela Mistral" în care se crede că s-ar afla rămăşiţele unor poliţe în valoare de 500 de milioane de dolari care reprezentau datoriile studeniţilor de la "Universidad del Mar" către instiuţia de învăţământ.

Cutia a fost expusă acolo de artistul şi activistul chilian Francisco Tapia, cunoscut sub porecla de "Papas Fritas" (cartofi prăjiţi n.r.). Tapia, care a luat parte la protestele de la Universidad del Mar, în care clădirea a fost ocupată de studenţi, susţine că a ars aceste documente pentru a protesta faţă de sistemul de învăţământ din Chile, în care educaţia superioară are costuri prohibitive.

"Gata, s-a terminat. Nu trebuie să mai plătiţi niciun peso. Trebuie să scăpăm de teamă, de teama de a fi consideraţi criminali pentru că suntem săraci. Şi eu sunt ca şi voi, duc o viaţă de c..., mă zbat zi de zi, acesta este un act de dragoste şi solidaritate faţă de voi", a spus Tapia într-o înregistrare video publicată pe YouTube.

Universidad del Mar a fost închisă, parţial, anul trecut, după ce autorităţile au descoperit nereguli financiare la această instituţie. Deşi studenţii au fost îndemnaţi să se transfere la alte instituţii, universitatea a continuat să perceapă taxe.

Distrugerea documentelor care a avut loc în timpul protestelor înseamnă că pentru a recupera banii, universitatea trebuie să dea în judecată fiecare
student sau absolvent, un procedeu care va costa instituţia mult timp şi mulţi bani.

Avocaţii lui Tapia spun că potrivit legii chiliene, acesta ar risca până la cinci ani de închisoare, însă faptul că a recunoscut public fapta l-ar putea scuti de puşcărie.

Pe de altă parte, un grup de avocaţi angajat de studenţii de la Universidad del Mar, cere ca datoriile să fie anulate, susţinând că acestea au fost frauduloase de la bun început. 

×
Subiecte în articol: datorii facultate chile studenţi