x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe David Cameron: 'Nu mai există cale de întoarcere' în privinţa referendumului

David Cameron: 'Nu mai există cale de întoarcere' în privinţa referendumului

19 Iun 2016   •   13:05
David Cameron: 'Nu mai există cale de întoarcere' în privinţa referendumului
Sursa foto: flickr

Marea Britanie se confruntă cu o "alegere existenţială" la referendumul privind apartenenţa la Uniunea Europeană de la care nu există "cale de întoarcere", a scris duminică premierul britanic David Cameron, într-un articol publicat în The Telegraph, transmite BBC.

Cameron este de părere că, la referendumul din 23 iunie, cei care vor vota să părăsească Uniunea Europeană vor face "o mare greşeală" care va duce la "nesiguranţă care va afecta" Marea Britanie aproape un deceniu.

Premierul britanic mai scrie că referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE este o dovadă "de democraţie supremă" şi reprezintă principiile pentru care a luptat deputata laburistă pro-UE Jo Cox, ucisă joi în circumscripţia sa din Birstall, în nordul Angliei, cu o săptămână înainte de referendumul britanic privind apartenenţa la UE.

Cameron, care face campanie pentru "Remain" (rămânerea Marii Britanii în UE), a spus că Jo Cox a "întruchipat ceea ce este mai bun din Marea Britanie - o ţară decentă şi plină de compasiune". Referendumul "ireversibil" a fost un "moment de cotitură" pentru Marea Britanie şi o întrebare "despre ce fel de ţară ne dorim".

"Vrem să alegem viziunea lui Nigel Farage - una care împinge Marea Britanie înapoi; care mai degrabă divizează în loc să unească; şi care pune sub semnul întrebării motivele oricărei persoane care are o părere diferită? Sau vom alege în schimb o Mare Britanie tolerantă, liberală; o ţară care nu dă vina pentru problemele sale pe alte grupuri de oameni; una care nu tânjeşte după trecut, ci priveşte spre viitor cu speranţă, optimism şi încredere? Cred că răspunsul (la aceste întrebări) va stabili ceea ce crede ţara noastră pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo", a scris Cameron.

Premierul britanic a avertizat că economia "se află în cumpănă", comerţul şi investiţiile urmând să aibă de suferit în eventualitatea unui vot în favoarea Leave (ieşirea Marii Britanii din UE), existând totodată riscul unei "recesiuni probabile" care ar lăsa Marea Britanie "mai săracă pentru totdeauna".

"Nesiguranţă debilitantă - poate pentru un deceniu până când lucrurile se lămuresc. Preţuri mai mari, salarii mai mici, mai puţine locuri de muncă, mai puţine şanse pentru tineri... Cum putem vota pentru aceasta cu bună ştiinţă? Vă spun: haideţi să nu riscăm", a scris Cameron în articolul publicat în The Telegraph.

Părăsirea Uniunii Europene se va traduce totodată printr-o "diminuare singulară şi permanentă a poziţiei (Marii Britanii) în lume; o umilinţă abjectă şi autoimpusă", a mai scris premierul britanic.

Într-un alt articol publicat în Sunday Express, Cameron a spus că înţelege "preocupările privind imigraţia", dar a adăugat că părăsirea UE ar fi "modalitatea greşită" de a aborda această problemă. AGERPRES

×