x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce a boicotat Putin forumul energetic de la Sofia

De ce a boicotat Putin forumul energetic de la Sofia

de Petio Petkov    |    27 Apr 2009   •   00:00

Vladimir Putin şi-a amînat în ultima clipa vizita la Sofia, unde trebuia să participle în weekendul trecut la forumul energetic "Gaze naturale pentru Europa - securitate şi parteneriat".



Supărarea premierului rus se datorează, se pare divergențelor care au împiedicat parafarea acordului cu Bulgaria pentru gazoductul Southstream. Proiectul, considerat a fi o alternativă atât a gazoductelor prin Ucraina cât și a lui Nabucco, prevede construcţia unei conducte care va conecta Rusia direct cu Bulgaria pe sub Marea Neagră. Guvernul bulgar a insistat de fiecare dată că aceasta ar trebui să fie o reţea de gazoducte paralelă cu cea existentă, idee respinsă de compania-gigant rusă Gazprom.

Ministrul bulgar al Economiei și Energeticii, Petăr Dimitrov, a declarat că Sofia va cere revizuirea acordului existent cu concernul rus, îndepărtarea intermediarilor și majorarea taxelor de tranzit. "Nu dorim intermediari nu pentru că ei sînt răi, ci întrucăt răspunderea în cazul unei crize de proporții trebuie suportată de exportator", a spus Dimitrov.

Neparticiparea lui Putin la forumul energetic se datorează, spun analiștii, nu numai problemelor în relațiile cu Bulgaria. În legătura cu aceasta sunt amintite exercițiile militare ale NATO în Georgia şi decizia Parlamentului European privind liberalizarea pieței energetice a Uniunii. Boicotul a fost relevant pentru diferenţele de abordare în materie de securitate energetică dintre Europa, Moscova şi Sofia, acestea lovindu-se de diferenţele de interpretare a acordurilor de principiu privind Southstream, semnate în ianuarie 2008.

Marți, premierul rus îl va primi la Kremlin pe omologul său bulgar Serghei Stanișev, acuzat de opoziția de dreapta că ar fi mai dispus decît președintele Părvanov să cedeze presiunilor Moscovei.
Absența liderului rus a fost compensată de vizita, numai de 4 ore, în capitala bulgară, a președintelui Comisiei europene Jose Manuel Durao Baroso care a anunțat că Uniunea va investi 4 miliarde euro în proiecte energetice noi.

Președintele CE a fost întâmpinat în centrul Sofiei de un grup de tineri ecologiști care au protestat pașnic împotriva extinderii rețelei de gazoducte și oleoducte și împotriva reluării proiectului centralei atomo-electrice din Belene.

Urmãtorul summit energetic pe tema diversificãrii aprovizionãrii cu gaze naturale a Europei va fi consacrat "coridorului sudic" şi va avea loc la 8 mai, la Praga. Proiectul "coridorului sudic" îşi propune sã dezvolte cooperarea dintre UE, ţãrile din Caucaz, Asia Centralã şi, eventual, cele din Orientul Mijlociu, a adãugat Vondra.

×
Subiecte în articol: externe