x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce fac grevă cel mai bine plătiți medici din lume

De ce fac grevă cel mai bine plătiți medici din lume

de Redacția Jurnalul    |    21 Feb 2024   •   08:40
De ce fac grevă cel mai bine plătiți medici din lume

Operații amânate și pacienții externați pentru că nu mai are cine să îi trateze. Aceasta este situația într-o țară în care medicii specialiști, chiar și cei din spitalele publice, sunt plătiți cu 200.000 de dolari pe an - printre cele mai mari salarii din sistemul sanitar înregistrate la nivel mondial.

Luni, 6.500 de medici tineri și-au dat demisia, marți 1.600 dintre aceștia nu s-au mai prezentat la clinici. Motivul este planul autorităților de la Seul de a mări cifrele de școlarizare a medicilor de la 3.000 pe an la 5.000. Acțiunile sunt organizate de Asociația Medicală Coreeană și Asociația Internilor și Stagiarilor din Coreea.

Măsură anunțată de Guvern este justificată de faptul că proporția a ajuns la 2,5 doctori/1.000 de locuitori, ceea ce plasează Coreea pe penultimul loc în clasamentul țărilor din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), după Mexic. Numai că „mai mulți medici înseamnă mai multă competiție și mai puține încasări pentru ei”, explică profesorul Kwon Soon-man, expert în sănătate publică la Universitatea Națională din Seul, citat de BBC.

Țara are zone și specialități cu un grav deficit de medici. Localitățile îndepărtate sunt în suferință, iar specialitățile precum pediatria și obstetrica sunt ocolite de specialiști, pentru că aduc mai puține venituri decât dermatologia sau chirurgia plastică.

Asociația Medicală Coreeană explică, însă, că mărirea numărului de medici nu va face decât să pună o presiune mai mare pe bugetul sistemului național de asigurări de sănătate, fără a rezolva deficitul pe care autoritățile vor să îl acopere.

În Coreea, 90% dintre spitale sunt private, iar asigurările acoperă marea majoritatea a procedurilor medicale.

Cifrele de școlarizare pentru medici sunt înghețate din 2006. O tentativă de creștere a acestora a eșuat în 2020, în urma mișcărilor de protest ale doctorilor 

Doctorii „juniori” sunt nucleul echipelor medicale de la unitățile de primiri urgențe, cel mai mare

×
Subiecte în articol: greva medici spitale publice