x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce muzica tristă ne face bine

De ce muzica tristă ne face bine

de Istvan Deak    |    20 Ian 2015   •   18:28
De ce muzica tristă ne face bine

Este paradoxal, dar atunci când suntem trişti sau chiar deprimaţi serios, mulţi dintre noi ascultăm muzică tristă, nu ne grăbim să căutăm ceva vesel.  Ei bine, muzica tristă contribuie la ridicarea moralului, scrie passionsante.be.

Şi comportamentul acesta este universal, nu doar o excepţie. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Berlin. Aceştia au interogat online o mie de persoane din cele patru colţuri ale lumii. Analiza răspunsurilor căpătate arată că muzica tristă participă la reglarea emoţiilor şi a stărilor negative şi joacă un rol de consolare.

Muzica tristă suscită sentimente parţial pozitive, şi în primul rând nostalgia, urmată de o uşurare (pace interioară), tandreţe, melancolie, introspecţie, bună dispoziţie. Aceste emoţii se combină cu tristeţea şi permit atenuarea ei, evacuarea acesteia şi crearea unui spaţiu de moment, explică sursa citată.

De fapt, acest beneficiu emoţional - în caz de depresie sau nu – este identificat ca primă motivaţie pentru ascultarea muzicii triste. O multitudine de melodii (muzică clasică sau contemporană) au fost citate de către respondenţi. Au fost menţionate, printre multe altele:”Sonata Lunii” (Beethoven), “Hurt” (Johnny Cash), “Yesterday” (Beatles), “Hallelujah” (interpretat de Jeff Buckley), “Nothing compares 2 U” (Sinead O'Connor), “The Sound of Silence” (Simon&Garfunkel) sau “Mistral Gagnant” (Renaud).




×