Fotografiile făcute de doi reporteri New York Times unor bucăți din fuselajul avionului Malaysia Airlines au fost analizate de Reed Foster, un expert în probleme de securitate și apărare. Potrivit specialistului, aceste imagini oferă indicii cu privire la ce anume a cauzat prăbușirea zborului MH17. Cu toate că este imposibil ca, doar în baza unor fotografii, să fie determinat tipul de rachetă care ar fi fost folosit, Reed a declarat că tipul de distrugere se aseamănă cu cel produs de un focos folosit la rachetele de tipul SA-11, categorie din care face parte și sistemul BUK.
Șrapnelul a venit din exteriorul avionului
Potrivit lui Reed Foster, conturul aluminiului și modul în care a fost afectată vopseaua în jurul găurilor indică faptul că șrapnelul a intrat în aeronavă din exterior. Foster este de părere că o explozie a motorului sau o rachetă sunt două dintre cele mai posibile cauze ale prăbușirii avionului Malaysia Airlines, scrie New York Times.
Majoritatea găurilor sunt relativ mici…
"Cele mai multe dintre găurile mici par să fi fost cauzate de proiectile de mare viteză", a spus Reed Foster. Specialistul a explicat că rachetele din familia SA-11 au fost create special pentru a distruge aeronave militare de mare viteză, care zboară la altitudini mari. În loc să lovească direct avionul, racheta interceptează ținta și explodează lângă ea, proiectând un nor de șrapnel.
…și uniforme ca mărime
Majoritatea găurilor din fuselaj au aproximativ aceeași mărime, iar șrapnelul pare să fi intrat în avion dintr-un unghi direct, din față. Foster a spus că acest tip de rachete sunt create cu scopul de a proiecta caâ mai multe fragmente de șrapnel spre avion. Potrivit lui Reed, urmele lăsate de șrapnel sunt complet diferite de cele lăsate de o presupusă explozie a motorului, care ar cauza "rupturi mai lungi, mai înguste și oblice în caroseria avionului".
Aeronava Boeing 777, aparţinând companiei Malaysia Airlines, s-a prăbuşit la 17 iulie în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord, fiind doborât cel mai probabil cu o rachetă sol-aer. Kievul şi rebelii se acuză reciproc de lansarea rachetei, în timp ce Washingtonul a declarat că avionul a fost doborât cu o rachetă BUK. (V.M.)