x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De unde vine numele "EBOLA" şi care a fost reacţia cercetătorilor când au văzut, pentru prima oară, virusul la microscop (VIDEO)

De unde vine numele "EBOLA" şi care a fost reacţia cercetătorilor când au văzut, pentru prima oară, virusul la microscop (VIDEO)

10 Oct 2014   •   15:38
De unde vine numele "EBOLA" şi care a fost reacţia cercetătorilor când au văzut, pentru prima oară, virusul la microscop (VIDEO)

Virusul Ebola, care face ravagii în vestul Africii, nu avea un nume în urmă cu 38 de ani, atunci când a provocat o boală misterioasă într-un sat din Zair (azi Republica Democrată Congo), scrie Live Science.

Echipa internaţională de cercetători care a fost însărcinată cu investigarea epidemiei de Ebola din 1976 "a fost șocată când au văzut virusul și boala pe care o provoca", își amintește dr. Peter Piot, unul dintre descoperitorii virusului, în cartea de memorii numită "No Time to Lose: A Life in Pursuit of Deadly Viruses” (2012).

Oamenii de știință au studiat probele de sânge trimise din Africa la un microscop într-un laborator belgian, iar virusul arăta ca un vierme.

Odată ajunși pe teren, în Zair, cercetătorii au văzut că virusul se răspândea extrem de rapid, iar persoanele infectate mureau la fel de repede. Nu știau cum anume se transmitea noul virus, ce se întâmpla în corpul infectat sau cum putea fi oprit. În plus, trebuiau să dea un nume acestui virus misterios.

Boala apăruse într-un sat numit Yambuku, așa că unul dintre specialişti, dr. Pierre Sureau, de la Institutul Pasteur din Franţa, a sugerat ca virusul să poarte acest nume.

Dr. Joel Breman, din cadrul Centers for Disease Control and Prevention (CDC), din SUA, s-a opus ideii, amintind că asta ar însemna să stigmatizeze satul, aşa cum se întâmplase deja în cazul virusului Lassa (ce provoacă o altă boală tropicală gravă, febra Lassa), care fusese denumit după satul în care apăruse maladia.

Karl Johnson, un alt cercetător de la CDC, a propus să fie utilizat numele unui râu din regiune, cât mai apropiat de sat. Alegerea cea mai evidentă ar fi fost fluviul Congo, dar exista deja un virus cu nume similar – virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo (o boală virală transmisă de căpuşe şi care are o mortalitate de cca. 30%). Aşa că specialiştii s-au uitat pe o hartă şi au ales un alt curs de apă. Râul se numea Ebola, nume care, în limba locală a populaţiilor din regiune (limba lingala), înseamnă "râu negru".

Epidemia de Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă din istoria acestei febre hemoragice de la apariţia virusului în 1976, a făcut 3.865 de morţi din cele 8.033 de cazuri de îmbolnăvire, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până la data de 5 octombrie.

×