x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declaraţie surprinzătoare a comisarului pentru Energie: “România, Bulgaria şi Italia sunt, în principiu, aproape de neguvernat”

Declaraţie surprinzătoare a comisarului pentru Energie: “România, Bulgaria şi Italia sunt, în principiu, aproape de neguvernat”

de Istvan Deak    |    29 Mai 2013   •   14:38
Declaraţie surprinzătoare a comisarului pentru Energie: “România, Bulgaria şi Italia sunt, în principiu, aproape de neguvernat”
El nu a ezitat să-şi acuze dur şi ţara natală, Germania
În cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles de Camera de Comerţ germano-belgiano-luxemburgheză, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a lansat o serie de atacuri dure la adresa UE şi a unor state membre.

“Europa este un caz de reabilitare. Îmi fac griji, că mulţi din Europa au încă impresia că totul va fi bine. Bruxelles-ul încă n-a conştientizat starea reală gravă. În loc să combată criza datoriilor şi pe cea economică, Europa celebrează umanitatea şi se postează într-un institut de educare pentru restul lumii”, a şocat asistenţa Oettinger, citat de cotidianul german cu cel mai mare tiraj, Bild.

El consideră că starea anumitor state din UE ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. “Îmi fac griji în privinţa unor ţări care, în principiu, sunt aproape de neguvernat: Bulgaria, România şi Italia. Lor li se adaugă state cu mişcări critice la adresa UE, cum ar fi Marea Britanie, a premierului Cameron. Din punct de vedere economic, Franţa este zero pregătită pentru ceea ce ar trebui. Ea are nevoie o reformă a pensiilor, mai exact diminuarea lor, de mărirea vârstei de pensionare şi diminuarea numărului de funcţionari publici. Acesta atinge 57%, fiind dublu faţa de media din UE. Dar nu există clasă de mijloc, iar inovaţiile sunt prea puţine”, a declarat politicianul de 59 de ani.

“Germanii sunt destul de ipocriţi”!
Liderul CDU nu s-a sfiit să atace în termeni duri şi ţara sa natală. “Germania a atins apogeul său economic. Mai puternică decât acum nu mai poate deveni. Asta are legătură şi cu faptul că pe ordinea de zi se află, în mod eronat, fondurile de asistenţă, egalitatea de drepturi între femei şi bărbaţi în politică şi în întreprinderile private, salariul minim pe economie şi un NU hotărât faţă de fracturarea hidraulică (metodă de exploatare a gazelor de şist). Astfel riscăm să pierdem din capacitatea de concurenţă şi din obiectivele atinse în cadrul Agendei 2010. Germania importă gazul rusesc fără să îi pese de repercusiunile asupra mediului din Rusia, în timp ce pe teritoriul ei se opune vehement fracturării hidraulice. Aşa ceva numesc eu ipocrizie. Germanii sunt destul de ipocriţi. Germania ar trebui să testeze măcar explorarea gazului ei, altfel riscăm să fim eliminaţi din competiţia globală”, a adăugat Oettinger. Chestionat pe tema faptului că organizaţiile de protecţia mediului s-ar opune vehement unei asemenea tentative, Oettinger a concluzionat: ”Trebuie să acceptăm anumite riscuri”.

Corina Creţu: "Comisarul Oettinger a exprimat frustrarea Popularilor Europeni în urma pierderii guvernării în România, Italia şi Bulgaria"
Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a criticat declaratiile comisarului european Gunther Oettinger, care a afirmat că ţări precum România, Italia şi Bulgaria sunt aproape neguvernabile.

"Protestez faţă de acest mod de gândire care confundă democraţia şi dreptul cetăţenilor europeni de a face alegerile politice pe care le cred potrivite cu incapacitatea de a se guverna. România este cât se poate de guvernabilă şi aşa a fost în toţi aceşti 23 de ani scurşi de la Revoluţie, cu toate greutăţile prin care am trecut şi trecem", a declarat Corina Cretu.

Vicepreşedintele europarlamentarilor socialişti a condamnat poziţia arogantă a comisarului pentru Energie, germanul Gunther Oettinger, "care - din cauza că familia politică din care face parte, a Popularilor Europeni, a pierdut guvernarea în România, Bulgaria şi Italia - pune la colţ naţiuni europene şi determină egoisme naţionale, ce pot degenera în poziţii extremiste şi xenofobe".
 
"România  are un Guvern solid, o majoritate parlamentară la fel de solidă, un program de guvernare realist şi o economie în creştere. Există viaţă politică şi guvernare şi în afara Popularilor Europeni, aflati acum în degringoladă din cauza impasului în care au adus Uniunea Europeană", a precizat vicepreşedintele PSD. Corina Creţu a atras atenţia şi asupra faptului că Italia şi-a rezolvat problema formării Guvernului, la fel ca şi Bulgaria. "Aş vrea să-i reamintesc comisarului Oettinger un adevăr uitat de mulţi, şi anume că, dacă economia Germaniei a fost performantă în ultima vreme, e datorită reformelor realizate de social-democraţii conduşi de Gerhard Schroder", a declarat europarlamentarul Corina Creţu.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat surprins de afirmaţiile comisarului european. “Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii”, a afirmat Corlăţean.


×
Subiecte în articol: gunther oettinger