Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a vorbit de rău alianţa dintre Polonia şi SUA, spunând că “nu face nici două parale”, potrivit unei transcrieri parţiale a unei conversaţii, difuzate duminică de revista Wprost şi citate de agenţia germană DPA.
Potrivit înregistrării, din care revista poloneză Wprost a difuzat doar un fragment, persoana identificată drept Sikorski mai spune şi că alianţa americano-polonă este periculoasă, deoarece oferă Poloniei un sentiment fals de securitate. Conversaţia ar fi avut loc în urmă cu un an, iar interlocutorul lui Sikorski ar fi fost ministrul de Finanţe de la acea vreme, Jacek Rostowski.
Luni, noi interceptări vor fi date publicităţii
“Ţi-e clar că alianţa polono-americană nu face nici două parale”, ar fi spus Sikorski, potrivit revistei Wprost, care intenţionează să publice luni integral conţinutul conversaţiei.
Publicarea, la sfârşitul săptămânii trecute, de către un săptămânal polonez a stenogramei unei conversaţii între ministrul de Interne şi guvernatorul Băncii Centrale, înregistrată fără ştirea lor, a declanşat un scandal care afectează Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Donald Tusk.
În această conversaţie, care a avut loc într-un restaurant din Varşovia vara trecută, ministrul Bartlomiej Sienkiewicz încerca să-l convingă pe guvernatorul Marek Belka să susţină politica bugetară a Guvernului. Belka şi-a dat acordul ipotetic, cerând în schimb demisia ministrului Finanţelor de la vremea respectivă, Jacek Rostowski. Ulterior, acesta şi-a pierdut efectiv postul.
“În această situaţie, demisia ministrului Finanţelor este indispensabilă. Va veni apoi un nou ministru - nu trebuie să vă mai spun că asta se poate întâmpla - există nume şi oameni în ţară. Şi se va putea face ceea ce va fi necesar pentru a împiedica victoria opoziţiei”, ar fi declarat guvernatorul, potrivit stenogramei acestei înregistrări. “Dar aceasta nu trebuie să se întâmple mai târziu decât cu opt luni înaintea alegerilor”, ar fi replicat ministrul Sienkiewicz.
La 20 noiembrie 2013, ministrul Vincent Rostowski a fost demis după şase ani de activitate în funcţie de către şeful Guvernului, în cadrul unei vaste remanieri ministeriale. În locul său a fost numit un tânăr economist de 38 de ani de la banca olandeză ING, Mateusz Szczurek.
Avertismentul săptămânalului Wprost
Săptămânalul Wprost a avertizat, de altfel, că dispune şi de alte înregistrări compromiţătoare la adresa unor membri ai Guvernului Tusk.
Acum, scandalul interceptărilor ilegale implicând oameni politici de prim rang nu face decât să se amplifice, determinându-l pe premierul Donald Tusk să evoce perspectiva alegerilor anticipate.
Scandalul “va avea o influenţă fundamentală asupra politicii poloneze, opoziţia încercând să exploateze la maximum aceste informaţii”, a declarat vineri, pentru AFP, Edmund Wnuk-Lipinski, sociolog.
Criza politică este cea mai gravă de la venirea la putere a liberalilor, acum şapte ani, şi, potrivit anumitor analişti, de la căderea comunismului acum 25 de ani.
Opoziţia cere demisia Guvernului
Ca urmare a interceptărilor efectuate într-un restaurant la modă în cercurile politice de la Varşovia, interpretate drept trafic de influenţă, opoziţia a solicitat demisia Guvernului lui Tusk.
Pentru Eryk Mistewicz, specialist în comunicare politică, difuzarea acestor înregistrări echivalează cu o “lovitură de stat de catifea, un şantaj politic destinat în special înlocuirii premierului”.
Iar nemulţumirea socială s-a văzut imediat în sondajele de opinie: principalul partid de opoziţie, Dreptate şi Justiţie (PiS), al conservatorului Jaroslaw Kaczynski, a crescut la 32%, mult în faţa Platformei Civice (PO, centru-dreapta), al premierului, căzut la 25%.
Tensiunea a sporit în special după tentativa, eşuată, a Parchetului şi a serviciilor speciale, de a confisca, în noaptea de miercuri spre joi, a înregistrărilor originale de la sediul săptămânalului cu pricina. În cursul operaţiunii, transmise online de redacţie şi de diferite posturi de televiziune sosite la faţa locului, agenţii de contraspionaj (ABW) au încercat să confişte cu forţa computerul redactorului-şef Slawomir Latkowski.
Dată fiind rezistenţa opusă de Latkowski, susţinut de jurnaliştii prezenţi, Parchetul a abandonat în cele din urmă operaţiunea, care a bulversat însă opinia publică şi le-a adus autorităţilor poloneze un avertisment din partea observatorului libertării presei şi al OSCE la Viena.
Cine a realizat înregistrările?
În cadrul conferinţei de presă de joi, Donald Tusk a deplâns incidentele survenite în timpul percheziţiei şi nu a exclus organizarea de alegeri anticipate. El a făcut apel la presă să ajute justiţia să îi identifice pe delincvenţii aflaţi la originea acestor interceptări ilegale. “Va trebui să aflăm mai întâi cine a realizat aceste înregistrări şi de ce”, a explicat presei, vineri, Adam Szejnfeld, un colaborator apropiat de-ai lui Donald Tusk. Potrivit acestuia, aceste înregistrări au fost realizate ori pentru un profit material, ori din interes politic, din partea serviciilor speciale poloneze sau străine.
S-a mers până acolo încât presa şi câţiva oameni politici au sugerat că înregistrările secrete ar fi putut fi efectuate de serviciile speciale ruse, pentru a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene.
“Niciodată din anii 90 până acum presiunea societăţii asupra oamenilor politici şi asupra statului, ale cărui instituţii s-au compromis la diferite nivele, nu a fost mai mare”, este de părere Mistewicz. Potrivit acestuia, dacă alegerile anticipate înaintea termenului constituţional din toamna lui 2015 sunt pentru moment puţin probabile, nu se poate exclude însă înlocuirea premierului.
Dar situaţia s-ar mai putea schimba. Potrivit presei, există alte sute de ore de înregistrări ilegale, nu doar vizând oameni politici, ci şi elita lumii afacerilor poloneze. (M.C, I.D)