x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declarațiile lui Donald Trump care au stârnit furia opiniei publice internaționale

Declarațiile lui Donald Trump care au stârnit furia opiniei publice internaționale

12 Ian 2018   •   14:56
Declarațiile lui Donald Trump care au stârnit furia opiniei publice internaționale

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) consideră că afirmaţiile lui Donald Trump, citate de mass-media, la adresa Haiti şi mai multor naţiuni africane, pe care le-a calificat drept 'fundături' în timpul unei reuniuni la Casa Albă, sunt 'şocante' şi 'rasiste', informează vineri AFP 

'Dacă se confirmă, acestea sunt nişte comentarii şocante şi ruşinoase din partea preşedintelui SUA. Îmi pare rău, dar nu există alt cuvânt decât 'rasiste'' (pentru a le caracteriza), a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), Rupert Colville, în timpul unui briefing de presă la Geneva. 

'Nu este doar o problemă de vulgaritate a limbajului', a subliniat el, atenţionând că nu este tolerabil să denigrezi în acest fel naţiuni şi continente întregi, denumindu-le 'fundături' (Shithole Countries) şi considerând că 'întreaga lor populaţie, care nu este albă, nu este binevenită'. 

Aceste cuvinte dezvăluie 'latura cea mai rea a umanităţii, validând şi încurajând rasismul şi xenofobia', a conchis Rupert Colville. 

Miliardarul republican a primit joi în Biroul Oval mai mulţi senatori, printre care republicanul Lindsey Graham şi democratul Richard Durbin, pentru a evoca un proiect susţinut de ambele partide ce propune regruparea familială şi restrângerea accesului la loteria pentru 'cartea verde'. În schimb, acordul ar permite evitarea expulzărilor a mii de tineri, adesea sosiţi pe teritoriul SUA pe când erau copii. 

'De ce am avea nevoie de toate aceste persoane care vin aici din astfel de fundături ?', s-a întrebat retoric Trump în timpul discuţiilor, potrivit cotidianului Washington Post care citează mai multe surse anonime. 

Potrivit acestora, magnatul devenit preşedinte se referea la ţări din Africa, precum şi la statul Haiti din America Centrală, explicând că SUA ar trebui mai degrabă să primească imigranţi din Norvegia, declaraţia sa intervenind după o întâlnire cu premierul norvegian în ajun. 

Conform aceleiaşi surse, senatorii prezenţi au fost deranjaţi de aceste afirmaţii.AGERPRES

×