x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decoraţii pentru "grupul Ilaşcu"

Decoraţii pentru "grupul Ilaşcu"

02 Aug 2010   •   00:00

Membrii "Grupului Ilaşcu" - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Popa - au fost decoraţi de preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, cu "Ordinul Republicii", informează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

Mihai Ghimpu i-a acordat "Ordinul Republicii" şi lui Ştefan Urâtu, fostul său consilier prezidenţial pe probleme politice.

Potrivit decretului prezidenţial, distincţiile au fost conferite în semn de profundă recunoştinţă pentru contribuţia remarcabilă la Mişcarea de Eliberare Naţională, pentru "eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional instalat în raioanele de est ale ţării".

Ilie Ilaşcu, Petru Godiac, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa s-au numărat, în perioada 1990-1992, printre membrii rezistenţei româneşti a filialei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova. Aceştia se opuneau separării Transnistriei de Republica Moldova, considerându-se români. Cu puţin înainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestaţi şi judecaţi pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte, Alexandru Leşco la 12 ani de închisoare, iar Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa au primit câte 15 ani de închisoare. În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie. În 2004, a fost pus în libertate şi Alexandru Leşco, la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, CEDO a condamnat R. Moldova şi Rusia şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului. Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc au fost eliberaţi în iunie 2007. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe