x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decret controversat

Decret controversat

de Sînziana Stancu    |    05 Aug 2008   •   00:00
Decret controversat
Sursa foto: Andreas Solaro/

SECURITATE ● Premierul Silvio Berlusconi pune armata sa pazeasca Italia
Un decret din pachetul de legi privind siguranta statului, aprobat de noul guvern de la Roma, a intrat in vigoare ieri si prevede ca 3.000 de soldati sa fie desfasurati in marile orase din Italia.



SECURITATE ● Premierul Silvio Berlusconi pune armata să păzească Italia
Un decret din pachetul de legi privind siguranţa statului, aprobat de noul guvern de la Roma, a intrat în vigoare ieri şi prevede ca 3.000 de soldaţi să fie desfăşuraţi în marile oraşe din Italia.

Scopul declarat al controversatului decret adoptat de noul guvern al lui Silvio Berlusconi este menţinerea siguranţei publice, scrie AFP. Armata de pază a oraşelor, formată din carabinieri, dar şi din ofiţeri de marină sau aviaţie, va asigura, în principiu, protecţia obiectivelor considerate "vulnerabile" sau "strategice", ca monumente, muzee, staţii de metrou sau ambasade, dar şi centrele de imigranţi ilegali.
Decretul a inspirat şi absurdităţi. Chiar înainte de intrarea în vigoare a acestuia, mai "catolic" decît Papa şi mai "fascist" decît Mussolini,  primarul din Novara, Massimo Giordano, le-a interzis locuitorilor să formeze grupuri mai mari de trei persoane în grădinile şi parcurile publice.   

FRĂŢEŞTE. Cei 3.000 de soldaţi îşi împart atribuţiile frăţeşte: 1.000 supraveghează "obiectivele sensibile", 1.000, centrele de imigranţi ilegali, iar ultima mie formează "patrule mixte" pentru străzile principalelor oraşe din Italia. Ieri, deja fuseseră desfăşuraţi 400 de militari, la Milano, 150, iar pe Insula Lampedusa, unde vin mulţi imigranţi ilegali, 70 de militari de aviaţie înlocuiseră jandarmii care se ocupau de securitatea centrului de imigranţi.

Militarii, care sînt înarmaţi, nu vor avea putere de poliţie judiciară, ci  doar să aresteze suspecţii prinşi în flagrant delict. Noile măsuri de siguranţă, care vor funcţiona timp de şase luni, cu posibilitatea de a fi reînnoite doar o dată, au fost aspru criticate.

PRECEDENT. Opoziţia le-a denunţat ca fiind o "demagogie securitară" şi a acuzat guvernul lui Berlusconi că încearcă să "militarizeze" Italia. Ministrul de Interne, Roberto Maroni, a explicat însă că este vorba despre "o iniţiativă care se naşte din nevoia de a da cetăţenilor o mai bună percepţie a securităţii". Măsurile de siguranţă luate de Berlusconi nu par a fi o noutate. În 1992, după ce mafioţii i-au ucis pe judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, guvernul a trimis soldaţi pe străzile principalelor oraşe din Sicilia, pentru o perioadă de şase ani, din iulie 1992 pînă în iulie 1998.

×
Subiecte în articol: externe