x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demisie la Chişinău

Demisie la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    20 Mar 2008   •   00:00
Demisie la Chişinău
Sursa foto: Dumitru Doru/

Corespondenţă de la Chişinău

Cel mai longeviv premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, şi-a prezentat ieri demisia în cadrul unei şedinţe la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin.

Cel mai longeviv premier al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, şi-a prezentat ieri demisia în cadrul unei şedinţe la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin.

 

Surse de la Chişinău spun că prim-mi­nis­trul Tarlev, aflat de şapte ani în funcţie, a aflat că trebuie să demisio­neze chiar în timpul şedinţei de ieri a Guvernului. În mod tradiţional, miercuri, la ora 10:00, membrii Gu­vernului au fost convocaţi în şedinţă. Au aprobat hotărâri şi decizii până aproximativ la ora 10:40, când premierul a început să dea primele semne de agitare. Peste câteva mi­nu­te Tarlev şi-a anunţat colegii că la ora 11:00, la şedinţa Guvernului, ur­ma să participe şi Voronin, iar când acesta a venit, premierul şi-a anunţat demisia, argumentând că în locul lui “trebuie să vină persoane noi, care au de în­deplinit scopuri noi, dictate de timpuri noi”. “Timpul impune noi cerinţe şi e nevoie de schimbări, inclusiv de oameni”, a menţionat liderul comunist care declara sâmbătă, la Congresul partidului, că “oamenii obosesc de unele şi aceleaşi feţe”.

 

NUME DE PREMIER. Pe cu­loa­rele Guvernului de la Chi­şinău erau vehiculate ieri mai multe nume pentru funcţia de şef al Executivului – cel al actualului preşedinte al Par­la­mentului, Marian Lupu, şi nu­me­le celui mai aprig promotor al mol­do­ve­nis­mului, comunistul Victor Ste­pa­niuk, promovat recent în func­ţia de prim-viceprim-mi­nistru, anterior fiind deputat comunist. Voronin a anunţat însă oficial că favoriţii la fo­toliul de şef al Executivului sunt cei trei vi­ce­pre­mieri – Victor Stepaniuk, Andrei Stratan şi Zinaida Greceanii.

Candidatura lui Marian Lupu  este considerată totuşi ireală. Deşi depune flori la bustul lui Mi­hai Eminescu cu ocazia aniv­er­să­rii şi declară că nu are de gând să mai rămână într-un partid comunist nereformat, Lupu îi elogiază pe comunişti la congres, iar Voronin îl laudă spunând că este “un tovarăş important”.

×
Subiecte în articol: externe