x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demisie la vârf în guvernul britanic: titularul de la Apărare plăteşte tribut conflictului de interese

Demisie la vârf în guvernul britanic: titularul de la Apărare plăteşte tribut conflictului de interese

13 Oct 2011   •   21:00
Demisie la vârf în guvernul britanic: titularul de la Apărare plăteşte tribut conflictului de interese

Ministrul britanic al Transporturilor, Philip Hammond, a fost numit vineri seara ministru al Apararii, in locul lui Liam Fox, nevoit sa demisioneze la zece zile dupa izbucnirea unui scandal privind diverse conflicte de interese.

In varsta de 55 de ani, Hammond, care nu a ocupat pana in prezent decat functia de ministru al Transporturilor, primeste unul dintre posturile cele mai importante din Executivul de la Londra, in conditiile in care Marea Britanie este angajata in conflictele din Afganistan si Libia, iar politica de austeritate implica reduceri de efective si echipamente, conform BBC.

Liam Fox si-a prezentat demisia premierului David Cameron, recunoscand ca a “comis o eroare permitand sa se estompeze frontiera intre interesul personal si activitatile guvernamentale. Consecintele au fost clare in ultimele zile. Sunt dezolat'.

Initial, premierul David Cameron l-a sustinut pe Fox, in asteptarea unui raport administrativ complet, insa a acceptat demisia acestuia, declarand ca ii intelege motivele. Ministrul demisionar a recunoscut incamera Comunelor ca l-a acceptat in activitati guvernamentale pe un prieten care nu are nicio functie oficiala, Adam Werritty, in varsta de 34 de ani.

Fox a admis ca prietenul sau a alaturi de el in 18 deplasari oficiale in strainatate si a venit la Ministerul Apararii de 22 de ori. The Times a scris vineri ca pentru a-l insoti pe ministru in vizite oficiale efectuate in strainatate, Adam Werritty a utilizat bani provenind de la o societate care are legaturi cu interese israeliene si de la o firma de consultanta in domeniul strategic. In ultimele 12 luni, sase societati au platit in total 147.000 de lire sterline in contul unei organizatii fara scop lucrativ, Pargav, fondata de Adam Werritty.

×