x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democratul Marian Lupu, favorit la prezidenţiale din Moldova... fiind singurul candidat. Totuşi, s-ar putea să nu fie ales

Democratul Marian Lupu, favorit la prezidenţiale din Moldova... fiind singurul candidat. Totuşi, s-ar putea să nu fie ales

de Robert Veress    |    14 Dec 2011   •   08:04
Democratul Marian Lupu, favorit la prezidenţiale din Moldova... fiind singurul candidat. Totuşi, s-ar putea să nu fie ales

Comunistii moldoveni nu si-au prezentat propriul candidat la Presedintia Moldovei, pana la expirarea termenului de depunere a dosarelor, relateaza PRO TV Chisinau, citat de Mediafax. Astfel, democratul Marian Lupu ramane singurul politician inregistrat in cursa prezidentiala din R.Moldova.

Ceilalti doritori nu s-au putut inscrie deoarece le-a lipsit sustinerea a 15 deputati, o conditie necesara pentru a candida la functia suprema in stat.

Alegerile prezidentiale vor avea loc vineri si ar putea conduce la deblocarea crizei politice care afecteaza tara din 2009.

Totusi, misiunea Aliantei celor trei partide care conduc Moldova nu este deloc simpla. Parlamentul din Moldova este compus din 101 deputati, iar pentru alegerea presedintelui sunt necesare voturile a trei cincimi din numarul deputatilor. Adica, 61 de deputati, pe care Alianta nu ii are.

Teoretic, comunistii sunt minoritari, avand 42 de mandate. Partidul Liberal Democrat (PDLM) are 32 de deputati, Partidul Democrat (PDM) 15, iar Partidul Liberal (PL) 12. Totusi, comunistii au fost singurii care au actionat, pana acum, ca un bloc unitar, tradarile de ultim moment fiind la ordinea zilei printre deputatii partidelor aflate la putere.

PDLM si-a anuntat deschis sutinerea pentru Lupu, dar a anuntat ca se bazeaza pe un deputat mai putin. "PLDM il va vota pe Marian Lupu in functia de presedinte cu 31 de deputati", a declarat premierul Vlad Filat, citat de Mediafax, la incheierea sedintei consiliului Aliantei, subliniind ca s-a convenit si asupra semnarii unei anexe la acordul de guvernare, in care membrii acesteia isi iau angajamentul sa nu colaboreze cu PCRM dupa alegeri.

"Am convenit ca va fi semnat acest document. Acesta nu este unul care il vizeaza pe domnul Marian Lupu, ci este unul semnat de cele trei partide", a precizat Filat, referindu-se la anexa acordului.

In ceea ce priveste alegerea presedintelui, liderul PLDM a indemnat la optimism. "Perioada de timp care a trecut este prea mult pentru a ramane in stare de pesimism permanent", a afirmat Filat.

La randul sau, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat: 'Da Doamne sa fie fie asa cum am vorbit in seara asta'. In acelasi timp, el a afirmat el ca voturile necesare pentru alegerea presedintelui vor fi gasite la deputati din afara Aliantei, amintind de grupul lui Igor Dodon si deputatii PCRM. "Sa nu ne grabim, important este sa avem voturi", a subliniat liderul PL.

Lupu a dezmintit ca s-a intalnit marti cu Dodon dar a precizat ca va discuta nu numai cu acesta, ci si cu deputatul neafiliat Mihai Godea.

El a afirmat, de asemenea, ca deputatii democrati vor prezenta buletinul de vot si pe fata si pe verso. "Ziua de 16 va fi una decisiva. Intrebarea este serioasa: ori se alege seful statului, ori se merge la alegeri anticipate", a subliniat Lupu.

×
Subiecte în articol: marian lupu prezidentiale moldova