Camera Deputatilor va decide astazi destinul planului de austeritate in varianta definitiva, anunta principalele cotidiene italiene. In acelasi timp, pentru a accelera aprobarea proiectului de lege, guvernul Berlusconi a cerut votul de incredere pe marginea pachetului de masuri cu scopul de a reduce deficitul public pana in 2013.
Cotidianul "Corriere della Sera" anunta ca Uniunea Europeana promoveaza planul de austeritate definitiv si ca nu a solicitat nicio modificare inaintea aprobarii definitive a acestuia. Mai mult, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut doar ca proiectul de lege sa fie adoptat de urgenta. Planul de austeritate este 'un pasaj de importanta fundamentala pentru a asigura increderea in Italia si in zona euro', a subliniat Barroso dupa intalnirea de la Strasbourg cu prim-ministrul italian. Silvio Berlusconi a avut o intrevedere si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe care la asigurat ca, miercuri, Camera Deputatilor va aproba fara probleme planul de austeritate.
Potrivit cotidianului "Il Messaggero", premierul italian nu a pierdut nici de aceasta data ocazia de a se plange autoritatilor europene despre greutatile pe care le intampina cu opozitia de centru-stanga. 'Opozitia critica doar cu intentia de a pune piedici guvernului si de a crea o imagine negativa a presedintelui Consiliului de ministri, dar nu isi da seama ca pune piedici economiei italiene', a subliniat Silvio Berlusconi dupa intalnirea cu Herman Van Rompuy. Premierul este convins ca singura cauza a esecurilor sale de pana acum o reprezinta lungul drum pe care trebuie sa il parcurga o lege inainte de a fi aprobata, iar procedura poate dura si pana la 18 luni.
In acelasi timp, absenta lui Berlusconi de la audierea solicitata de procurorii care se ocupa de cazul Tarantini a zguduit politica si magistratura in Italia, scrie cotidianul "La Stampa". Magistratii de la Tribunalul din Napoli ar fi trebuit sa il interogheze marti pe prim-ministrul italian. Acestia i-au dat lui Silvio Berlusconi alte patru posibilitati. In caz contrar, ei se vor adresa parlamentului pentru o audiere obligatorie in calitate de 'parte lezata' in ancheta Tarantini. Prin urmare, presedintele Consiliului de ministri este asteptat din proprie initiativa la Parchetul din Napoli incepand cu data de 15 septembrie si pana duminica 18 septembrie intre orele 8 si 20.
Cotidianul "Il Tempo" aminteste ca prim-ministrul italian va trebui sa le povesteasca magistratilor de la Parchetul din Napoli despre legaturile cu managerul damelor de companie, Gianpaolo Tarantini si Valter Lavitola, directorul publicatiei Avanti!. Tarantini si sotia lui au fost arestati in urma cu doua saptamani pentru santaj si extorcare de bani la adresa premierului. Magistratii au descoperit ca acestia primeau lunar 20.000 de euro de la Silvio Berlusconi. In alta ocazie au primit chiar si 500.000. Valter Lavitola, care in prezent nu se afla in Italia, ar fi intermediat tranzactiile. Inca de la inceputul scandalului, Berlusconi a negat santajul, motivand ca banii pentru Tarantini erau un ajutor social pentru o familie cu probleme financiare.
In absenta lui Berlusconi, procurorii de la Parchetul din Napoli l-au interogat pe avocatul acestuia, Niccolo Ghedini. Numele lui Ghedini apare intr-o stenograma a conversatiilor telefonice dintre Tarantini si Lavitola. Magistratii suspecteaza ca avocatul ar fi fost la curent cu tranzactiile dintre Berlusconi si Tarantini pentru ca acesta din urma sa ascunda adevarata meserie pe care o aveau invitatele la petrecerile premierului. Ghedini a negat orice implicare si a afirmat ca nu era la curent cu ceea ce se petrecea in jurul clientului sau Silvio Berlusconi. (Agerpres)