x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Derapajele media în cazul “cameristei lui Strauss-Kahn”.

Derapajele media în cazul “cameristei lui Strauss-Kahn”.

de Marina Constantinoiu    |    23 Mai 2011   •   16:51
Derapajele media în cazul “cameristei lui Strauss-Kahn”.

Suntem in data de 23 mai. Fostul sef al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a fost retinut de politia new-yorkeza la data de 14 mai, cand se pregatea sa decoleze spre Paris. O veste-bomba a cazut pe capetele jurnalistilor din intreaga lume: DSK este acuzat de viol. Tentativa de viol, agresiune sexuala, sechestrare de persoana etc.

Cum, cand, unde, de cine? Ei, aici ne oprim, la aceasta intrebare, caci nici pana in ziua de azi nu am aflat cine este, de fapt, camerista hotelului Sofitel din metropola americana care-l acuza pe DSK de toate aceste fapte grave. Stim doar ca-i o persoana de culoare si ca are 32 de ani, este imigranta si are permis de munca in Statele Unite. Si cam atat. Cel putin oficial. Caci presa lumii nu mai conteneste in a furniza “detalii' despre cea pe care zic ca au identificat-o jurnalistii: Nafissatou Diallo, alias Ophelia.

Una peste alta, Nafissatou sau cum s-o numi ea este femeia cea mai cautata de pe planeta de cateva zile. Marturiile celor care se pretind a face parte din familia sau anturajul acesteia se inmultesc, chiar daca unii dintre cei care acorda interviuri cu generozitate “isi dau seama' peste cateva zile ca nu sunt chiar fratii presupusei victime, ci doar cunostinte. Daca or fi si atat.

Oficial, nu a fost data publicitatii nici o fotografie care s-o infatiseze pe presupusa victima a lui DSK. Una singura a aparut in presa americana, cu ea avand capul acoperit cu o patura de culoare alba.

Dar, vorba jurnalistilor de la publicatia franceza Le Nouvel Observateur: furtuna mediatica are oroare de vid.

In asteptarea eventualei publicari a adevaratelor fotografii ale doamnei Nafissatou Diallo, pe Internet se inmultesc falsurile. Ca este vorba despre retelele de socializare, ca este vorba despre bloguri sau site-uri ale mass-media africane, cateva fotografii circula in voie, fara sa mai conteze originea lor. Le Nouvel Observateur face o panorama a principalelor patru imagini care circula pe Net.

Nafissatou Diallo, new-york-eza fara sansa

Este agent imobiliar, daca e sa ne luam dupa informatiile pe care le furnizeaza la contul ei de Facebook. Cum de a ajuns presa la ea? Pai simplu, n-a avut nici o sansa sa scape: este singura Nafissatou Diallo care scrie negru pe alb la Facebook ca locuieste la New York. Asa ca numerosi utilizatori de Net s-au oprit la fotografia ei. De cand cu nebunia asta, si-a schimbat imaginea de la profil si a si publicat un mesaj: “Nu sunt eu femeia agresata de DSK'. Aviz amatorilor!

“Buna ziua tuturor. Fotografia mea de la profilul contului de Facebook tocmai circula pe Net si in presa ca fiind a victimei lui DSK; chiar daca am acelasi nume si prenume cu al acestei nefericite femei, nu sunt eu aceea agresata. Ieri, toate astea pareau amuzante, dar azi este mai degraba enervant. Daca cineva stie vreun ziar care continua sa utilizeze fotografia mea, va rog sa-i informati pe cei care lucreaza acolo ca folosesc o fotografie gresita si ca trebuie sa inceteze sa o foloseasca, pentru ca imi rezerv dreptul de a depune plangere. Multumesc'. Acesta este mesajul postat de doamna N.D la Facebook. Si ar fi bine sa se tina cont de el.

Ophelia, falsul Facebook

Prima fotografie aparuta pe Net se afla la un profil fals de Facebook pe numele celei care inca se numea “Ophelia', numele cu care se pare ca este cunoscuta camerista lui DSK la Sofitel, unde era angajata. Originea acestei fotografii nu este identificata, dar aceasta a fost cu siguranta furata de pe o retea sociala oarecare. Falsul profil, destul de bine realizat, precizeaza ca loc de munca Sofitel New York. Precizarea a facut sa cada in capcana jurnalul La Provence, care a publicat fotografia. Un “scoop' care a mai fost si preluat intr-o revista a presei realizata de France Inter. Falsul profil a fost in cele din urma suprimat, dar nebunia nu s-a oprit aici. El a fost inlocuit cu un altul! Dar avand un nume ceva “mai de actualitate', Nafi Satou Diallo.

Frumoasa Nafissatou

Ei, aceasta este fara indoiala imaginea cu cel mai mare succes la public. Tanara este stralucitoare in aceasta poza, numai ca inca nu e clar cine este in imagine: unii o prezinta drept Nafi, altii drept fiica ei in varsta de 15 ani. E dificil de aflat care-i este parcursul fotografiei, dar cert e ca a aparut in seara in care France 2 a dat numele de Nafissatou Diallo drept cel al presupusei victime: 16 mai. Ceea ce ar putea lasa sa se inteleaga ca este vorba despre un omonim pe Facebook care de atunci si-a sters fotografia sau si-a trecut profilul la “privat'. Se pare ca prima aparitie a fotografiei s-a inregistrat pe blogul anonim intitulat “Dominique Strauss-Kahn', al carui continut este destul de dubios. Fotografia apare ulterior pe un blog cu tente antisemite issaki.com, care pretinde, de data asta, ca este vorba in imagine despre Nafissatou Diallo, dar acum 3-4 ani. Imaginea a fost preluata a poi pe Entrevue.fr, fara a fi verificata vreo sursa.

Nafissatou Niang Diallo, scriitoarea senegaleza

Nafissatou Diallo este un nume relativ comun in Senegal si Guineea. Protagonista afacerii DSK are un omonim celebru, scriitoarea Nafissatou Niang Diallo. O fotografie a scriitoarei alaturi de sotul ei, realizata la 31 decembrie 1975 la Teranga, este uneori utilizata pentru a prezenta o presupusa fotografie infatisand-o pe Nafissatou Diallo cu fostul ei sot. Wikipedia a fost nevoit sa actualizeze fisa scriitoarei senegaleze, precizand:'Atentie: Nafissatou Niang Diallo nu are nici o legatura cu Nafissatou Diallo, presupusa victima a unei agresiuni sexuale comise de Dominique Strauss-Kahn'.

Acestea fiind zise, povestea, probabil, continua. Important e sa ai rabdare si sa iei la rand cele cateva zeci de persoane care si-au creat profil la Facebook, de exemplu, sub acest nume. Succes amatorilor de glume!

×