Antarctica de Vest se încălzeşte de aproape două ori mai repede decât se credea iniţial, lucru care va duce la o creştere îngrijorătoare a nivelului mării, scrie descopera.ro.
Din anii 1950, media temperaturilor anuale a crescut cu 2,4 grade Celsius la staţia de cercetare Byrd, din Antarctica de Vest. Specialiştii susţin că este vorba despre cu cea mai rapidă rată de încălzire de pe planetă şi se tem de urmările acestui fenomen. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât Antarctica de Vest deţine destulă gheaţă pentru a creşte nivelul mărilor cu 3,3m, în cazul în care se va topi în totalitate. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă susţin că procesul de topire la care suntem martori se va finaliza peste câteva secole, dar avertizează că el este real şi mai grav decât pare.
Experţii au declarat că unele naţiuni din Bangladesh până în Tuvalu sunt foarte vulnerabile la creşterea nivelului mării şi că în aceeaşi situaţie se află şi unele oraşe precum Londra sau Buenos Aires. De asemenea ei au explicat că în secolul trecut, nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri, dar că în acest secol el va continua să crească între 18 şi 59 de centimetri. Valorile ar putea fi chiar mai mari dacă topirea gheţii se va accentua.
În prezent, topirile din Antarctica de Vest contribuie cu aproximativ 0,3mm pe an la creşterea nivelului mărilor, mai puţin decât Groenlanda care are o implicare de 0,7mm.