x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Descoperire EXTRAORDINARA: Casa COPILARIEI lui ISUS din Nazareth!

Descoperire EXTRAORDINARA: Casa COPILARIEI lui ISUS din Nazareth!

03 Mar 2015   •   13:59
Descoperire EXTRAORDINARA: Casa COPILARIEI lui ISUS din Nazareth!

Daca teoria arheologulului britanic dr. Ken Dark este corecta, atunci un mare mister al crestinatatii este pe cale de a fi elucidat: locul in care Isus ar fi copilarit.

Incepand cu 2006, dr. Ken Dark a incercat sa identifice in localitatea Nazareth, in nordul Israelului, casa in care Fecioara Maria si Iosif l-ar fi crescut pe Fiul lui Dumnezeu, iar rezultatul cautarilor sale a fost publicat in prestigioasa revista Biblical Archaeological Review.

Casa lui Isus a fost localizata de arheologul britanic sub cladirea Manastirii Surorile Nazarethului, in imediata vecinatata a Bisericii Buna Vestire. Locuinta este identica celor de la inceputul secolului I, sapata in calcar, cu mai multe camere si cu scara interioara.
Ce este cu adevarat surprinzator este ca una dintre usi a reusti sa supravietuiasca veacurilor, la fel cum s-a intamplat si cu o parte a podelei din creta.
Interesul arheologic in jurul acestei constructii cu o importanta speciala pentru crestinatate s-a nascut pentru prima data in 1880, iar cercetarile au fost continuate in 1936 de preotul iezuit Henri Senes.
Proba cea mai puternica adusa in sustinerea ideii ca in aceasta casa a copilarit Isus este reprezentata de textul unui pelerin crestin - "De Sanctis Locus", care relateaza calatoria sa catre Nazareth si discutia purtata cu un episcop, care ii vorbeste despre "o biserica asezata pe locul in care odata a fost casa in care Domnul a fost hranit in copilarie".
In text sunt descrise doua biserici din Nazareth, una putand fi clar identificata ca fiind Biserica Bunei Vestiri. "Cealalta biserica a fost construita in apropiere, iar sub o bolta, intre doua morminte se afla casa in care a fost crescut Isus”, se mai noteaza in textul pelerinului.

"De remarcat sunt eforturile facute de inaintasi pentru protejarea acestei cladiri, ea fiind acoperita de pivnitele boltite a doua biserici, una bizantina si alta cruciata. Atat mormintele din acele pivnite, cat si casa au fost decorate cu mozaic bizantin, putandu-se concluziona ca aceste locuri au avut o importanta deosebita, fiind chiar locuri de pelerinajEste aceasta casa in care a crescut Isus? Este imposibil sa afirmi asa cu siguranta, din punct de vedere arheologic. Pe de alta parte, judecand tot stiintific, nu exista niciun motiv pentru care aceasta locuinta sa nu fie luata in seama", noteaza dr. Dark in articolul sau.

 

×