x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Descoperire SENZAȚIONALĂ: Fosila unei specii necunoscute de phytosaur, veche de 200 de milioane de ani, găsită în Texas (VIDEO)

Descoperire SENZAȚIONALĂ: Fosila unei specii necunoscute de phytosaur, veche de 200 de milioane de ani, găsită în Texas (VIDEO)

31 Ian 2014   •   13:52
Descoperire SENZAȚIONALĂ: Fosila unei specii necunoscute de phytosaur, veche de 200 de milioane de ani, găsită în Texas (VIDEO)

Un craniu aparţinând unei specii necunoscute de phytosaur, cu botul lung şi plin de dinţi, asemănător crocodililor, care a trăit în urmă cu mai mult de 200 de milioane de ani, a fost descoperit în Texas, informează LiveScience, conform Agerpres. Craniul descoperit aparţine unei femele şi măsoară aproximativ 1 metru lungime.

'Aceste reptile aveau practic acelaşi mod de viaţă ca şi crocodilii moderni, trăiau în apropierea apei, hrănindu-se cu peşti şi cu orice alte animale care ajungeau pe marginea cursurilor de apă pentru a se adăpa', spune Bill Mueller, paleontolog la Museum of Texas Tech University.

Fosilele de phytosaur sunt relativ comune în Canionul Cooper din Garza County, Texas, zona în care a fost descoperit şi noul specimen.

În prezent această zonă este aridă, dar în Triassicul Târziu era acoperită de o pădure de conifere şi de ferigi arborescente care înconjura un lac în care vânau phytosaurii.

Descoperirea propriu-zisă a acestui craniu a avut loc încă din 2001, când un cercetător din cadrul Texas Tech, Doug Cunningham, desfăşura o serie de săpături în zonă. Craniul a fost excavat cu tot cu roca în care era conservat, fiind transportat la muzeu unde s-au derulat apoi operaţiunile de extragere a fosilei din patul de rocă. După îndepărtarea patului de rocă, Bill Mueller şi colegii săi au comparat trăsăturile acestui craniu cu cele ale altor cranii de phytosaur şi au descoperit că este vorba despre o specie necunoscută.

Phytosaurii au trăit în Triassicul Târziu (acum 230 - 203 milioane de ani). Craniul descoperit aparţine unei femele şi măsoară aproximativ 1 metru lungime. Caracteristicile botului indică faptul că aceste animale se hrăneau preponderent cu peşti, dar probabil şi cu alte animale mai mici care ajungeau pe malul apelor pentru a se adăpa. Craiul seamănă foarte mult cu cel de aligator, însă fosele nazale sunt amplasate în apropierea ochilor, la baza botului, nu la capătul său, aşa cum se întâmplă în cazul aligatorilor.

×