x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Descoperirea care i-a uimit pe cercetători: Cimitir de balene în deşert! (FOTO)

Descoperirea care i-a uimit pe cercetători: Cimitir de balene în deşert! (FOTO)

21 Noi 2011   •   09:56
Descoperirea care i-a uimit pe cercetători: Cimitir de balene în deşert! (FOTO)

Scheletele a 75 de balene despre care se crede ca au peste doua milioane de ani au fost descoperite in desertul Atacama din Chile. Oasele au fost gasite in timpul unui proiect de largire a strazii, iar pana in prezent spatiul in care au fost gasite este de lungimea a doua terenuri de fotbal.

Deocamdata, oamenii de stiinta nu isi explica modul in care balenele au ajuns in desert. Unii cred ca balenele au fost dezorientate si au esuat, in timp ce altii considera ca acestea au ramas captive intr-o laguna, insa nu se cunoaste inca motivul pentru care balenele au ajuns in desert, la aproape un kilometru departare de mare, scrie dailymail.co.uk.

Expertii spun ca alte grupuri de balene preistorice au fost gasite in Peru si Egipt, insa descoperirea din Chile este speciala datorita numarului mare de balene si a starii foarte bune de conservare a oaselor.

Dintre cele 75 de balene descoperite pana in prezent, peste 20 au scheletele perfect intacte. Nicholas Pyenson, de la Muzeul de Istorie Naturala Smithsonian, a declarat ca balenele au murit aproximativ in acelasi timp. "Sunt multe feluri in care ar fi putut muri si inca testam diferitele ipoteze. Acest loc a fost o laguna, iar balenele au murit cu doua pana la sapte milioane de ani in urma", a declarat cercetatorul.

Majoritatea fosilelor masoara aproximativ 8 metri.

Printre descoperirile cercetatorilor se mai numara o specie de delfini disparuta, care a mai fost descoperita initial doar in Peru, un lenes subacvatic, dar si o pasare marina cu aripi de cinci metri.

×