x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Desert fertil - Tunisia este un paradis accesibil

Desert fertil - Tunisia este un paradis accesibil

de Anca Scarlat    |    10 Dec 2006   •   00:00

Civilizatii suprapuse care coexista. 3.000 de ani de cultura, islamism permisiv si dictatura deschisa. In Tunisia, si nisipul Saharei infloreste pentru turisti.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
ATRACTII. Colosseumul de la El Jam, din perioada ocupatiei romane, este cel mai bine conservat din intreaga lume
Civilizatii suprapuse care coexista. 3.000 de ani de cultura, islamism permisiv si dictatura deschisa. In Tunisia, si nisipul Saharei infloreste pentru turisti.

Tunisienii vand orice. "Oh, domnisoara! Ce ochi frumosi aveti! De unde sunteti? Ah, din Romania... Haji, Mutu, Andreea Marin! Romanians like us, tunisians... no capitalist! Va facem o oferta speciala. Doar pentru voi!", cam asa suna orice incercare a comerciantilor de a obtine un pret bun pe marfa. Dar bun pentru ei, atentie! Daca vreti sa cumparati ceva si ii vedeti fericiti dupa negociere nu e bine...

5 DINARI PISICA! Dar daca nu va place nimic, ar fi in stare sa vanda si pietre de pe jos pentru 3 dinari bucata, inventand o poveste frumoasa. Si cum tara e plina de pisici superbe, uneori le mai negociaza si pe cele care se plimba pe langa taraba...

Vanzatorii ambulanti se tin ca scaiul de turisti si nu se lasa pana nu obtin ceva de la ei. Si totusi Tunisia este un paradis terestru. Medina - partea veche a oraselor - este fascinanta chiar si cu acesti comercianti insistenti. Iar plajele Mediteranei, cu palmieri, nisip auriu si superbele combinatii de culori ale apei, de la verde intens la albastru, merita toti banii... Care nici nu sunt multi! Un sejur cumparat prin agentiile de turism poate costa chiar mai putin de 300 de euro.

COPILUL GENIAL. Pana la mijlocul anilor ’50, Tunisia a fost colonie franceza. Ca si celelalte tari arabe din nordul Africii, cunoscute ca Magreb. In cativa ani, tunisienii au reusit sa-si transforme tara intr-un paradis. Pe care il vand ieftin, astfel incat sa fie accesibil oricui. Si s-au adaptat lumii contemporane, pentru a fi pe placul tuturor.

Au avut noroc de un presedinte genial: Habib Bourguiba. Copil sarac, dar foarte destept, el a reusit sa-si salveze poporul de saracie. S-a impus prin forta cuvantului. Mai intai prin presa, apoi prin discursuri. Si tot prin cuvant a reusit sa negocieze independenta tarii. Tunisia a devenit singura tara araba islamica fara poligamie, unde femeia este emancipata, unde se lucreaza vinerea, in ziua sfanta, si se renunta la rugaciunile in moschee pentru eficienta economica.

INVATATI, INVATATI! Pana la jumatatea anilor ’50, tunisienii au fost in majoritate analfabeti. Presedintele a alocat 65% din bugetul tarii pentru invatamant. Si-a trimis poporul la scoala, l-a incurajat sa faca studii superioare in strainatate, pe banii statului. Si aproape i-a obligat pe oameni sa invete limbi straine. Oricum, Tunisia este si a fost francofona. Acum sunt foarte multi someri cu studii superioare, dar tot nu o duc rau, pentru ca Tunisia exporta mana de lucru calificata in celelalte state arabe. Cateva generatii au beneficiat de gratuitatea invatamantului la orice nivel si de burse foarte bune in strainatate. Acum nu mai e chiar asa, dar nici foarte rau... Bugetul pentru invatamant a scazut drastic pentru ei, la 35%...

TRANDAFIRI IN DESERT. Tunisia este saraca in resurse naturale, spre deosebire de celelalte tari arabe. Dar are iesire la Marea Mediterana in nord si nord-est, cu hoteluri elegante pe malul marii. Ofera aventuri in desert - safari, plimbari cu dromaderul, minunatele oaze cu palmieri, cascade cu apa de un albastru incredibil si stanci de scoici foslizate. Muzee, cel mai mare fiind la Bardo, si monumente istorice: ruinele Cartaginei, Colosseumul de la El Jam, cel mai bine conservat din lume, sau zecile de cetati din perioade diferite.

TROGLODITII. Stramosii tunisienilor, berberii, erau blonzi cu ochi albastri. Mai exista si astazi cateva sute de familii care inca traiesc in desert: trogloditii. Ei nu vor sa renunte la traditii. Statul le asigura asistenta medicala, apa curenta, electricitate. Si chiar ii ajuta sa isi comercializeze produsele si sa intre in circuitul turistic. Exista si un restaurant troglodit, sapat in nisip, asemenea caselor traditionale, unde se mananca bine, printre curmali…

×
Subiecte în articol: externe tunisia