x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Desert rutier in Est

Desert rutier in Est

06 Mar 2004   •   00:00

Un "desert rutier si feroviar " desparte actualii membri ai Uniunii Europene (UE) de statele din Europa de Est care urmeaza sa i se alature si va fi nevoie de 100 de miliarde de euro pentru a moderniza reteaua de transport.

Estimarile facute de oficialii europeni arata ca starea jalnica a rutelor din aceste tari poate pune in pericol cresterea economica a Uniunii Europene extinse. Europa Centrala si de Est are nevoie, potrivit calculelor facute de expertii de la Bruxelles, de cai de transport rutier si feroviar cu o lungime de 20.000 de kilometri, respectiv 30.000 de kilometri. Cifrele includ necesitatile din Bulgaria si Romania, tari care ar urma sa devina membri ai Uniunii in 2007.

BETE-N... ROTI. Problemele existente in reteaua de transport ameninta sa compromita rezultatele economice din ce in ce mai bune ale tarilor din Europa Centrala si de Est, se arata intr-un comentariu al Agentiei France Presse. Fluxul masiv de marfuri catre Vest, care a rezultat din cresterea economica, nu poate fi sustinut pe termen lung daca infrastructura de transport nu va fi imbunatatita.

EXEMPLE. In Polonia, tara aproape la fel de mare ca Franta, exista mai putin de 500 de kilometri de autostrada, adica echivalentul traseului dintre orasele franceze Paris si Lyon. Reteaua sa "arhaica" de cai ferate nu permite rularea cu viteze mai mari de 100 de kilometri pe ora decat pe cateva tronsoane. Aceasta problema a descurajat deja cativa investitori straini care ar fi dorit sa isi stabileasca centre de afaceri in aceasta tara. Cat despre Cehia, lipsa unei autostrazi care sa faca legatura dintre Praga si Viena a fost una din cauzele care au condus la esecul candidaturii comune austriaco-cehe pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2000. Cele doua capitale, despartite de 350 de kilometri, nu sunt legate de o cale rutiera directa.
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe