Moscova se apropie tot mai mult, la propriu, de America Latină, unde i-ar surâde să aibă un pol de putere militară, mai în “coasta” Americii.
Moscova se apropie tot mai mult, la propriu, de America Latină, unde i-ar surâde să aibă un pol de putere militară, mai în “coasta” Americii.
Nave ale Marinei ruse au pornit ieri către Venezuela, pentru manevre navale militare comune. “Crucişătorul nuclear «Petru cel Mare» împreună cu alte trei nave militare din Flota de Nord a Rusiei au plecat de la baza navală Severomorsk, urmând să străbată 15.000 de mile marine, pentru a conduce manevrele militare comune cu marina militară venezuelană”, a declarat Igor Digalo, purtătorul de cuvânt al marinei ruse, agenţiei Associated Press. În ultimul timp, Kremlinul şi-a intensificat contactele cu ţări de pe continental sud-american, ca Venezuela sau Cuba, şi asta în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au cam răcit, în special după conflictul ruso-georgian, din care Rusia a ieşit în câştig şi cu două teritorii –Oseţia de Sud şi Abhazia – trecute aproape în «patrimoniul» Federaţiei ruse, prin simpla şi brusca recunoaştere, după ani buni de la autodeclarare, a independenţei lor.
FĂRĂ PRECEDENT
Desfăşurarea puterii militare ruseşti în emisfera vestică este fără precedent de la încheierea războiului rece, remarcă aceeaşi sursă, reamintind că în acea perioadă America Latină devenise un câmp de bătălie ideologică între Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică. Intensificarea contactelor Rusiei cu Venezuela pare să fie acum replica la desfăşurarea flotei americane în portul georgian şi mai ales la trimiterea acelui vas cu ajutoare pentru populaţia georgiană, despre care Moscova a afirmat că era un vas-spion, încărcat cu arme pentru georgieni.PREGĂTITE
Manevrele comune ruso-venezuelane au fost precedate de vizita de o săptămână a două bombardiere ruseşti la Caracas, prezentate pentru achiziţie, şi după ce preşedintele Hugo Chavez, un critic adesea vulgar al Americii şi al omologului său de la Washington, George Bush, s-a hotărât să facă cea de-a doua vizită a sa la Moscova. În săptămâna vizitelor de la Moscova, Rusia şi Venezuela au convenit şi la crearea unei “noi alianţe energetice strategice”, aşa cum a numit-o Chavez. Vicepremierul rus Igor Sechin, care a vizitat Venezuela, a anunţat că cinci dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia vor să formeze un consorţiu care să ajute Venezuela şi America Latină la prelucrarea ţiţeiului. Rusia i-a promis Venezuelei că va investi 6,5 miliarde de dolari în construirea de rafinării, pentru a o face independentă de Statele Unite în ceea ce priveşte prelucrarea ţiţeiului. Cu Venezuela, Rusia a mai semnat contracte de armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari, încă din 2005, pentru furnizarea de avioane de luptă, elicoptere şi 100.000 de arme de asalt Kalaşnikov. Acum, Caracasul vrea să cumpere de la Moscova submarine, sisteme de apărare aeriene, vehicule de luptă blindate şi avioane militare Suhoi.Citește pe Antena3.ro