x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Despăgubit după ce l-a jignit pe şeful statului

Despăgubit după ce l-a jignit pe şeful statului

de Carmen Plesa    |    17 Mar 2011   •   20:23

Cea ar spune tribunalele din România, Moldova, Armenia, Slovacia, Georgia şi Andora dacă un cetăţean oarecare din aceste ţări l-ar numi „torţionar” pe şeful statului? L-ar ierta, pe motiv de libertate de expresie - răspunde publicaţia La Gaceta. Cel puţin aşa s-au pronunţat ju­de­că­torii din aceste ţări de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, în ceea ce-l priveşte pe spaniolul Arnaldo Otegui, care fusese condamnat în Regatul iberic la un an de închisoare, pentru că a declarat public că regele Juan Carlos este „şeful torţionarilor”.

Tribunalul de la Strasbourg a stabilit însă marţi că sentinţa dată de justiţia spaniolă pentru injurii grave aduse regelui a încălcat dreptul lui Otegui la libertate de expresie. Mai mult decât atât, cel care l-a făcut tor­ţi­onar pe rege va trebui să primească şi despăgubiri morale însumând 23.000 de euro de la autorităţile ibe­ri­ce. Arnaldo Otegui, fost purtător de cuvânt a unei formaţiuni socialiste din parlamentul ţării Bascilor, a fost condamnat în 2003 la un an de în­chi­soare pentru declaraţiile pe care le-a făcut în presă cu ocazia vizitei regelui Juan Carlos în provincia Vizcaya.

Otegui a spus atunci că regele, în calitatea sa de responsabil suprem al Gărzii civile şi a forţelor armate, este „şeful torţionarilor”, în cazul mai multor jurnalişti ai cotidianului Egun­ka­ria care fuseseră arestaţi. „Impune po­porului regimul său monarhic prin tor­tură şi violenţă”, a declarat atunci Ortegui. Potrivit presei spaniole, mai târziu s-a şi dovedit că directorul ziarului fusese într-adevăr torturat în arest. Judecătorii CEDO au decis că declaraţiile făcute de Ortegui se re­fereau „la o chestiune de interes pu­blic în ţara Bascilor”. „Faptul că re­­gele nu poate fi considerat responsabil, mai ales din punct de vedere pe­nal, nu poate împiedica libera dezbatere în ceea ce priveşte responsa­bi­litatea instituţională, inclusiv simbo­lic, în limitele respectul faţă de re­pu­­­taţia sa ca persoană”, a arătat CEDO.

×
Subiecte în articol: externe