x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Destinul monedei unice stă în mâinile Curţii Constituţionale germane

Destinul monedei unice stă în mâinile Curţii Constituţionale germane

de Istvan Deak    |    06 Sep 2012   •   16:27
Destinul monedei unice stă în mâinile Curţii Constituţionale germane

Destinul euro, moneda unica europeana, a ajuns sa stea in mainile Curtii Constitutionale germane, care la 12 septembrie urmeaza sa ia o decizie susceptibila de a bloca salvarea Zonei Euro.

Cei opt judecatori ai institutiei de la Karlsruhe vor pronunta decizia preliminara la ora 08:00 GMT si vor spune daca presedintele german Joachim Gauck poate semna textele de lege care doteaza Zona Euro cu noi instrumente impotriva crizei.

Foarte respectata in Germania, Curtea examineaza inca de la 10 iulie sase plangeri vizand blocarea ratificarii Mecanismului European de Stabilitate (MES) si a pactului bugetar, provenind in special de la deputatii partidului stangii radicale Die Linke, de la un ales conservator si de la o asociatie de cetateni.

Problema este ca democratia impiedica salvarea rapida a euro, in timp ce salvarea euro submineaza democratia.
Ce este mai important pentru germani: Europa sau democratia? Aceasta este intrebarea fundamentala la care Curtea va trebui sa raspunda, scrie publicatia germana Der Spiegel. Salvarea Zonei Euro a schimbat structura de putere in Germania. Cancelarul negociaza la Bruxelles in spatele usilor inchise, acolo ia decizii. Aparatul Cancelariei este cel mai puternic, acolo sunt putinii oameni care stiu ce se inampla si ce trebuie sa se intample. Parlamentul a fost redus de Merkel la un grup de noua deputati care sunt uneori consultati. Plenul Bundestagului este consultat doar in chestiuni care de multe ori au fost deja puse in aplicare la nivel european, comenteaza Der Spiegel.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble si-a afisat increderea, spunand ca este sigur ca institutia atat de respectata nu va bloca aceste tratate ale Pactului Fiscal si Pactului de Stabilitate european. "Cred ca am actionat cu multa prudenta pentru asta, nu vad nici o problema cu Constitutia germana', a adaugat ministrul, in cadrul unei conferinte la Strasbourg.

Cand vine vorba despre politica europeana, Curtea de la Karlsruhe a devenit un organ al Guvernului. Politicienii si cetatenii nemultumiti ca vocea lor nu se aude prin intermediul Parlamentului, se indreapta catre Curte. Si mai exista si un al treilea actor, care nu a fost inclus in teoria democratiei: pietele fianciare. Ele sunt cele care determina actiunile politicienilor, de parca traderii si nu poporul ar fi sursa puterii politice si a autoritatii. Principul calauzitor al pietelor este lacomia, iar Merkel a promis deja ca va lucra pentru o democratie care sa se supuna pietei, scrie revista germana.

Ce este Mecanismul European de Stabilitate? Cu ce se deosebeste de Fondul European pentru Stabilitate Financiara? Care este relatia dintre cele doua si dintre acestea si Banca Centrala Europeana? Cine controleaza aceste birocratii? Politicienii au creat in spatele usilor inchise o structura pe care nimeni nu o mai intelege. Iar cand alegatorii nu mai inteleg nimic, ei se bazeaza pe sentimente, care nu sunt cel mai bun fundament pentru decizii. Prin urmare, democratia germana si cea europeana sunt in pericol, scrie Der Spiegel.

Pentru majoritatea analistilor, exista putine indoieli ca institutia de la Karlsruhe va da dreptate acestor plangeri. Din punct de vedere constitutional, pactul bugetar, care constrange statele membre UE la disciplina bugetara, nu pune probleme. "Pentru MES intrebarea este pana la ce punct este posibil sa fie luate decizii care obliga Germania din punct de vedere financiar fara aprobarea Parlamentului. Ma indoiesc de o decizie a Curtii Constitutionale care sa invalideze MES', a declarat Matthias Ruffert, specialist in drept la Universitatea din Iena.

In plus, Parlamentul german a ratificat deja Mecanismului European de Stabilitate, precum si pactul bugetar cu o majoritate de doua treimi in cadrul unei sesiuni extraordinare care a avut loc la mijlocul lunii iulie.

Cu toate acestea, Jorg Asmussen, membru in comitetul director al Bancii Centrale Europene, s-a declarat ingrijorat de posibilitatea unei respingeri a MES de catre Curtea Constitutionala a Germaniei, subliniind ca in acest caz ar lipsi un instrument important de solutionare a crizei.

La randul lor, analistii se pregatesc si ei pentru acest eventual scenariu. "O decizie contrara probabil nu va antrena o prabusire a euro, dar volatilitatea de pe pietele financiare ar creste', a declarat Marie Diron, economista la Ernst & Young. De asemenea, banca americana Morgan Stanley estimeaza la 40% sansele ca institutia de la Karlsruhe sa invalideze MES.

Mecanismul European de Stabilitate urmeaza sa inlocuiasca in timp Fondul european de stabilitate fianciara, care este deja in vigoare. Multi economisti considera ca MES este indispensabil in cazul in care una dintre marile economii ale zonei euro, precum Italia sau Spania, ar cere ajutor european.

×