x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezacord între Rusia şi monarhiile din Golf cu privire la Siria

Dezacord între Rusia şi monarhiile din Golf cu privire la Siria

de Agerpres    |    19 Feb 2014   •   21:26
Dezacord între Rusia şi monarhiile din Golf cu privire la Siria

Monarhiile din Golf şi Rusia au constatat existenţa de dezacorduri cu privire la conflictul sirian în timpul reuniunii lor miercuri în Kuweit, au anunţat şefii diplomaţiilor kuweitiană şi rusă, citaţi de AFP.

"Referitor la situaţia din Siria, punctele de vedere ale celor două părţi au fost opuse, dar ele au căzut de acord să continue contactele în vederea atingerii unei înţelegeri", a declarat pentru presă ministrul kuweitian al afacerilor externe, şeicul Sabah Khaled al-Sabah la capătul celei de-a treia runde de discuţii strategice regulate între cele două părţi.

În ceea ce-l priveşte, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a admis existenţa unor divergenţe pe tema Siria între ţara sa, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad, şi cele şase monarhii din Golf, care fac apel din contră la plecarea sa.

"Avem câteva divergenţe cu privire la conflictul din Siria, dar lucrăm în vederea atingerii aceluiaşi obiectiv, şi anume să ajungem la o soluţionare paşnică. Dezacordurile sunt nesemnificative, iar noi suntem concentraţi pe factorii comuni ce merg în favoarea unei Sirii prospere", a afirmat Lavrov.

El a făcut, printre altele, apel la continuarea negocierilor de la Geneva dintre guvernul şi opoziţia din Siria, ale căror a doua sesiune s-a încheiat săptămâna trecută fără niciun rezultat, şi a respins ipoteza conform căreia acestea ar fi eşuat.

"Dialogul progresează cu dificultate, dar nimeni nu a spus că acesta a eşuat sau că uşa a fost închisă", a explicat el. Moscova şi cele şase monarhii din CCG (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar) se află de părţi opuse ale baricadei în Siria, unde conflictul cu aspect de război civil a făcut peste 140.000 de morţi în aproape trei ani, aminteşte AFP. 

×