x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Dezastru în Japonia: Peste 26 morți și 187 de răniți în taifunul Hagibis

UPDATE Dezastru în Japonia: Peste 26 morți și 187 de răniți în taifunul Hagibis

13 Oct 2019   •   16:02
UPDATE Dezastru în Japonia: Peste 26 morți și 187 de răniți în taifunul Hagibis

Cel puţin 26 de persoane şi-au pierdut viaţa, 187 au fost rănite și 18 dispărute în urma trecerii devastatoare a taifunului Hagibis, în timp ce 110.000 de membri ai echipelor de salvare se pregăteau astăzi să ajute oamenii blocaţi în urma inundaţiilor, arată mass-media japoneză. 

Locuinţe inundate, alunecări de teren, râuri revărsate: taifunul însoţit de ploi torenţiale, considerate de meteorologii niponi de o intensitate fără precedent, a provocat dezastru după ce a lovit centrul şi estul Japoniei în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Locuitori şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, s-au înecat în case sau în vehicule luate de apă, între care şi un copil al cărui trup a fost găsit într-un râu.

Inundaţii semnificative afectau încă regiunea centrală Nagano, unde un baraj s-a rupt, apele râului Chikuma inundând o zonă rezidenţială unde apa a ajuns până la primul etaj al caselor.

În Kawagoe (nord-vestul Tokyo), echipele de salvare evacuau cu ajutorul bărcilor pneumatice persoane în vârstă, unele dintre ele în scaune cu rotile, dintr-un azil care fusese inundat.

Hagibis a atins uscatul sâmbătă cu puţin timp înainte de ora 19:00 (10:00 GMT) şi a ajuns în capitala Japoniei în jurul orei 21:00, însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 200 km/h.

Circa patru milioane de persoane aveau în continuare ordin de evacuare duminică după-amiază. Peste 135.000 au respectat notificarea, fără caracter obligatoriu, şi se aflau în adăposturi.
Agenţia japoneză de Meteorologie (JMA) a emis un nivel maxim de alertă, rezervat pentru situaţiile de posibilă catastrofă.


Restricţiile de aterizare pe aeroporturile Narita şi Haneda din Tokyo au fost ridicate, însă peste 800 de zboruri au fost anulate, la fel şi unele curse ale trenurilor de mare viteză Shinkansen, în zonele cele mai afectate.

Autorităţile au ridicat avertismentele de ploi torenţiale pentru regiunea Kanto, în jurul oraşului Tokyo, unde magazinele s-au redeschis şi multe curse feroviare au fost reluate, dar au avertizat că mai există riscul ca unele râuri din estul Japoniei să se reverse şi să provoace alte pagube.

Premierul japonez Shinzo Abe a convocat o şedinţă de urgenţă şi l-a trimis pe ministrul responsabil cu gestionarea situaţiilor de urgenţă în zonele afectate. El a transmis condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa şi a declarat că guvernul depune toate eforturile pentru a salva vieţile şi proprietăţile oamenilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: taifun japonia